Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MINISTARSTVO SPORTA DODELILO STIPENDIJE SPORTISTIMA ZA 2024. GODINU

Srbija
UÈesnici Skupa

Ana Acan

Ministarstvo sporta Vlade Republike Srbije organizovalo je u Palati Srbija svečano potpisivanje Ugovora o odobravanju stipendija sportistima za 2024. godinu, kojim pruža podršku i prepoznaje vrhunske mlade perspektivne sportiste. Ministar sporta Zoran Gajić izjavio je da ovakav vid podrške ne samo da pruža neophodnu finansijsku pomoć sportistima, već i promoviše sportske vrednosti, zdravlje, obrazovanje i socijalnu inkluziju, čime doprinosi opštem napretku i prosperitetu društva.

Zoran GajiÆ

Gajić je naveo da se za 2024. godinu dodeljuje ukupno 418 stipendija za koje će Vlada Srbije izdvojiti 547.228.512 miliona dinara.

Ministar je istakao da su sportistkinje i sportisti, postizanjem vrhunskih rezultata, kategorisani u tri grupe i to: 136 sportista su kategorisani kao zaslužni sportisti, pa će tako godinu dana primati stipendiju od 142.639 dinara na mesečnom nivou, 127 kao sportisti međunarodnog razreda primaće stipendiju od 95.093 dinara, dok će 155 nacionalnog razreda primati stipendiju od 73.961 dinar.

UÈesnici Skupa

On je podsetio na to da je Ministarstvo sporta pokrenulo i čitav niz aktivnosti.

Pokrenuta je inicijativa za formiranje Nacionalnog saveta za sprečavanje negativnih pojava u sportu, koji će kao svoj prvi zadatak ponuditi Vladi Srbije, a kasnije i poslanicima u Narodnoj skupštini, dva zakona o ratifikaciji konvencija Saveta Evrope koji se odnose na zaštitu integriteta u sportu i borbi protiv nasilja na sportskim priredbama.

Ministar je najavio da će ove nedelje biti formirano više radnih grupa koje će imati zadatak da rade na izmenama i dopunama pravilnika kojima će se krenuti u podizanje kapaciteta sportskih organizacija i to prvenstveno kroz organizovanje edukacija sportskih radnika i kroz polaganje stručnih ispita gde će svi oni koji rade u nacionalnim granskim savezima, teritorijalnim savezima, klubovima koji se takmiče u nacionalnim ligama, morati da prođu kroz ovu edukaciju i polaganje stručnog ispita.

UÈesnici Skupa

Takođe, on je podsetio na to da srpske sportiste očekuju Olimpijske igre, koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, naglasivši da prioritet u ovom periodu jesu završne pripreme i učešće naše delegacije na tim igrama, gde su ciljevi i očekivanja visoki.

U ovom trenutku imamo veći broj kvalifikovanih sportistkinja i sportista nego na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, a nadamo se i većem broju medalja. Velika motivacija svakako jeste i nagrada za osvojenu zlatnu medalju, koja sada iznosi rekordnih 200.000 evra, što je skoro tri puta više nego na prethodnim igrama, naveo je Gajić.

UÈesnici Skupa

U ime stipendista skupu se obratila mlada atletičarka Angelina Topić, koja je istakla da je čast i privilegija danas biti sportski stipendista u Srbiji i braniti boje Srbije.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Srbije Tatjana Macura, Tomislav Žigmanov i Husein Memić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednici i predstavnici sportskih saveza Srbije, kao i proslavljeni sportisti, treneri i selektori reprezentacija.

Foto: Tanjug

Pročitajte još: