Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU OBJAVILO TRI KONKURSA – KRKOBABIĆ: Rekordna godina pred nama, uselićemo 3.000 kuća

Mačva, Srbija
Krkobabic 1

Ana Acan

Od danas zainteresovani građani mogu da se prijave na konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Na druga dva konkursa Ministarstva za brigu o selu, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva i za organizovanje manifestacije „Miholjskih susreta sela“ mogu se prijaviti lokalne samouprave. Iz budžeta Srbije u ove namene opredeljeno je ukupno 670 miliona dinara –  od čega pola milijarde za seoske kuće, 120 miliona dinara za minibuseve i 50 miliona dinara za seoske manifestacije, najavio je ministar Milan Krkobabić.

Krkobabic 4
Foto: Ministarstvo za brigu o selu

„Biće to rekordna godina sa 3.000 useljenih seoskih kuća i blizu 15.000 ljudi. Ovo je pravi način za munjevitu promenu demografske slike pojedinih krajeva Srbije“, izjavio je ministar Milan Krkobabić i dodao da će rebalansom biti izdvojena dodatna, znatno veća sredstva.

„Ubrzo startuje i program namenjen žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene najrazličitije poslove. Za to mogu da računaju na pomoć u iznosu do 10.000 evra. Za pogranične delove Srbije ta sredstva će biti i veća. Srbija mora da radi i ni jedan njen deo ne sme da ostane prazan“, poručio je Krkobabić.

Rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren je do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra ove godine. Za druga dva javna konkursa rok je do 22. februara.

Krkobabic 2
Foto: Ministarstvo za brigu o selu 

Pravo učešća na javnom konkursu za seoske kuće sa okućnicom imaju punoletni, državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i  parovi, mlađi od 45 godina. Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru. I ovoga puta maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je 1,2 miliona dinara. Interesovanje za ovaj program je od samog početka izuzetno, dnevno stiže oko 15 prijava, pa se ove godine očekuje oko 3.000 zahteva.

Krkobabic 3
Foto: Ministarstvo za brigu o selu 

Prethodne tri godine useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom steklo 10.000 ljudi.  Za rešavanje problema mobilnosti seoskog stanovništva do sada je novac dobila 61 lokalna smouprava, među kojima je 35 u grupi najnerazvijenijih i devastiranih. Suma koja će biti odobravana je sedam miliona dinara po minubusu.

Kada je reč o manifestaciji „Miholjski susreti sela“ makismalni iznos predviđen za finansiranje je 500.000 dinara po prijavi, a mogu da se održe od 1. juna do 1. novembra ove godine. U prethodne tri godine održano je ukupno 250 manifestacija, a samo prošlogodišnji susreti okupili su 1.500 sela u 95 opština i rekordnih 200.000 česnika.

Pročitajte još: