Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

MIR BOŽJI! HRISTOS SE RODI! Danas slavimo Božić, najradosniji hrišćanski praznik!

Mačva
Img 20240106 Wa0007 Copy 800x572

Vesna Papović

Srećan i Bogom blagosloven Božić dragim čitaocima želi redakcija portala Šabac 24/7. 

Danas slavimo sećanje na rođenje Sina Božijieg Isusa Hrista koji je na svet došao u pećini u gradu Vitlejemu. Božić je uz Vaskrs jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika u čijem središtu je kult porodice. Ovo je dan kada se svi okupljamo oko ognjišta u čast rođenja Bogomladenca da slavimo ljubav i odamo počast precima. 

Domaćin i svi ukućani na Božić oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!” Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja.

Položajnik – Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se položajnik. Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džara vatru i govori zdravicu:

“-Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica (novca), koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj“.

Položajnik simbolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić, i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Česnica – Rano ujutro na Božić posle Svete Liturgije, domaćica zamesi testo od kojeg peče pogaču, koja se zove česnica. U nju se stavlja zlatni, srebrni ili obični novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božić seče najpre levu plećku, glavu i deo od rebara. Kada svi stanu za sto, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom mlađem kadionicu koji kadi celu kuću. Peva se božićni tropar i čita se “Oče naš”. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice. Česnica se okreće kao slavski kolač i na kraju lomi. Ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.

Izvor/SPC

Pročitajte još:

U SUSRET BOŽIĆU: Danas je Badnji dan, mnoštvo divnih običaja nas vodi radosnom prazniku Hristovog rođenja!

U SUSRET BOŽIĆU: Danas je Tucindan, pročitajte običaje i šta nikako ne smete raditi na ovaj praznik!

U SUSRET BOŽIĆU: Jedina ikona Bogorodice sa osmehom na licu!

 SVETI NEKTARIJE Veliki čudotvorac i iscelitelj bolesnih!

Lepi Jovan-srpska Mona Liza, DVA VEKA STARIJA od Da Vinčijeve! Najlepša freska na svetu nalazi se u manastiru Sopoćani

 

Pročitajte još: