Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

NASTAVAK KAPITALNIH ULAGANJA DRŽAVE U ŠABAČKO ZDRAVSTVO

Mačva
Glavna Fotka Jelena Pavlovic

Ana Acan

Saopštenje Gradskog odbora SNS Šabac – Direktorka šabačke Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i gradska većnica zadužena za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu, Jelena Pavlović ističe da su poslednjih godina državna ulaganja u zdravstvo sve veća i da se nova kapitalna ulaganja tek očekuju.

„Grade se nove bolnice, klinički centri, ulaže se u medicinsku opremu i savremene inovativne lekove, a značajno rastu i plate lekara i medicinskih sestara. Četvorogodišnji plan razvoja koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, predviđa da okosnica razvoja i dalje bude na jakoj i snažnoj zdravstvenoj politici. Pored najave da će budžet za inovativne lekove biti preko 200 miliona evra, uključujući i nabavku lekova kojih za sada nema u regionu, izgradiće se nova ili obnoviti sva porodilišta, kako bi se zadovoljili svetski standardi“.

U Šapcu će u prvoj polovini ove godine biti formiran Zdravstveni centar, koji će činiti Opšta bolnica i Dom zdravlja, a u okviru najveće nabavke dijagnostičkih aparata za zdravstvene ustanove širom Srbije, šabačka Bolnica je među prvima dobila novu magnetnu rezonancu.

„Građani sa ovog područja neće morati da putuju u Valjevo, Beograd ili Novi Sad, pregled će sada obavljati u svom gradu ili okrugu. Time se postiže i ušteda na putnim troškovima koje RFZO plaća pacijentima upućenim u drugi grad na pregled. Takođe, veći broj aparata značiće i da građani više neće morati da čekaju na pregled. Cilj države jeste da nabavkom nove opreme ukine liste čekanja i zbog toga je i pokrenuta najveća nabavka dijagnostičkih aparata za zdravstvene ustanove širom Srbije“, objašnjava Pavlović.

Opšta bolnica u Šapcu uskoro će dobiti i angio salu, prvu u Mačvanskom okrugu, čime će biti zaokružen dijagnostički centar.

„Poznato je da kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u svetu i kod nas. Ovo će biti velika olakšica za sve građane Šapca i okoline, jer će intervencije obavljati u svom gradu. Već tri godine u Šapcu funkcioniše i pejsmejker ambulanta, što pacijentima koji imaju ugrađen pejsmejker pruža mogućnost da kontrolne preglede obave u Šapcu, a sama ugradnja pejsmejkera u našoj bolnici radi se od 2022.god. Skori početak izgradnje nove moderne bolnice uz podršku države, koja će pod jednim krovom obuhvatiti sve službe, siguran su put unapređenja šabačkog zdravstva.“

Odlukom Vlade Srbije zdravstveni radnici koji su tokom kovid pandemije bili angažovani na lečenju obolelih, kao i osoblje na tehničkim i pomoćnim poslovima zasnovali su stalni radni odnos krajem prošle godine. U šabačkoj bolnici je zaposleno 116, a u Domu zdravlja 93 lica.

Pročitajte još: