Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

NASTAVAK RADA NA ISPUNJENJU PREPORUKA ODIHR-A

Srbija
Img 231792

Ana Acan

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je sastanku Radne grupe za unapređenje izbornih uslova. Na poziv predsednice Vlade sastanku su prisustvovali i predstavnici ODIHR-a, OEBS-a, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Predsednica Vlade upoznala je učesnike sastanka sa svime što je do sada urađeno u cilju ispunjenja preporuka ODIHR-a iz finalnog izveštaja ove institucije nakon izbora održanih decembra prošle godine u Republici Srbiji.

Što se tiče preporuke broj 1, postojeća Radna grupa, koja je oformljena od strane aktuelne Vlade, će aktivno raditi na sprovođenju preporuka ODIHR-a do formiranja nove Vlade, kada će biti formirana nova Radna grupa koja će nastaviti da na inkluzivan način radi na sprovođenju preporuka ODIHR-a sa svim relevantnim subjektima.

Img 231795

U okviru preporuke broj 2, završen je rad na Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kojima se, između ostalog, predviđa da pohađanje obuke za rad u lokalnoj izbornoj komisiji, odnosno biračkom odboru, budu uslov za imenovanje u ove organe, kako u stalnom tako i u proširenom sastavu. U pogledu preporuke broj 3, ODIHR je dostavio komentare na Nacrt programa edukacije birača i predložio održavanje radionice u Beogradu, radi daljih konsultacija o utvrđivanju konačnog teksta programa edukacije.

Što se tiče preporuke broj 4, održan je sastanak radne grupe za analizu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku, a 8. marta upućen je poziv ODIHR-u za delegiranje tehničke pomoći za birački spisak. O preporukama broj 5 i 6 razgovaraće se na inkluzivan način sa svim relevantnim subjektima. Preporuka broj 7 odnosi se na Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Img 231798

Preporuka broj 8 je još jedna preporuka koja je u potpunosti implementirana, te je broj za sada ispunjenih preporuka porastao na tri. Republička izborna komisija je na internet prezentaciji objavila podatke o rodnoj zastupljenosti u svim lokalnim izbornim komisijama i priprema izmenu Uputstva za predlaganje lica u biračke odbore, tako da će se podaci o rodnoj zastupljenosti voditi na nivou biračkog odbora, opštine/grada i cele Republike Srbije. Ovi podaci će biti obrađeni i za predstojeće beogradske izbore.

Kada je reč o preporuci broj 9, pripremljen je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke Narodne skupštine o organizaciji i radu Službe Narodne skupštine. Preporuka 10 zahteva izmene Ustava Republike Srbije i za njeno ispunjenje je potrebno postići širi društveni konsenzus.

Što se tiče preporuke broj 11, završen je rad na zakonima o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kojima se, između ostalog, menja dosadašnje pravilo i propisuje mogućnost da birač potpisom podrži više izbornih lista.

Img 231801

U pogledu preporuke broj 12, završen je rad na Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika, kojim se, između ostalog, briše mogućnost odbijanja izborne liste bez prethodnog nalaganja otklanjanja nedostatka koji je razlog odbijanja

U cilju ispunjenja preporuke broj 13, dogovoreno je osnivanje kontakt centra za prijavu kršenja ovih odredbi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Rešenjem ministra državne uprave i lokalne samouprave („Sl. glasnik RS“ 19/24 od 13. marta 2024. godine), u Ministarstvu se uspostavlja Kontakt centar za prijem pritužbi.

Što se tiče preporuke broj 14, predložene su različite mere u zajedničkom radu sa timovima Poverenice za rodnu ravnopravnosti i Ministarstvom za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog.

Na polju ispunjenja preporuke broj 15, Agencija za sprečavanje korupcije dostavila je inicijativu za izmenu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Ministarstvu finansija, na osnovu koje je to ministarstvo dostavilo predlog izmene  Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u skladu sa ovom preporukom.

O preporuci broj 16 dogovoreno je da se razgovara u širem sastavu, na inkluzivan način sa svim relevantnim subjektima.

Takođe, zarad ispunjenja preporuke broj 17, Agencija za sprečavanje korupcije je dostavila inicijativu za izmenu Zakona o sprečavanju korupcije Ministarstvu pravde, na osnovu koje je to ministarstvo dostavilo predlog izmene Zakona o sprečavanju korupcije u skladu sa ovom preporukom. U cilju ispunjenja preporuke broj 18, naredne nedelje biće održan sastanak stalne Radne grupe za bezbednost novinara. Preporuka broj 19 odnosi se na rad medija.

Kada je reč o preporuci broj 20, završen je rad na predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kojima se, između ostalog, uvode dodatni kriterijumi za priznavanje manjinskog statusa i predviđaju mogući dokazi kojima podnosioci izbornih lista dokazuju da se kandidati za narodne poslanike bave manjinskim pravima. Preporuka broj 21 je u nadležnosti sudske vlasti. Što se tiče preporuke broj 22, međunarodni posmatrači biće i u budućnosti, kao i do sada, dobrodošli u Srbiju radi posmatranja izbornih procesa i imaće sve neophodne uslove za neometan rad.

Zarad ispunjenja preporuke broj 23, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je uputilo instrukciju svim lokalnim izbornim komisijama, da u cilju omogućavanja boljih uslova na biračkim mestima na dan izbora, razmotre i izvrše adekvatnu podelu biračkih mesta na kojima glasa više od 1.800 birača, u smislu obrazovanja dva ili više biračkih mesta. Kako bi se ispunila preporuka broj 24, Ministarstvo pravde izradilo je predlog izmena Zakona o Ustavnom sudu.

Što se tiče preporuke broj 25, ODIHR će sa Republičkom izbornom komisijom obaviti konsultacije i precizirati ovu preporuku u narednim danima. Republička izborna komisija je uputila ODIHR-u molbu za dobijanje pojašnjenja i detaljnijeg obrazloženja ove preporuke. Po dobijanju traženih informacija, pristupiće se razmatranju načina za njeno ispunjenje.

Pročitajte još: