Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

NEVEROVATNO Ceo grad u jednoj zgradi!

Razonoda
Img 20231030 214223 Copy 800x452

Vesna Papović

  1. Foto/Screenshot

Na Aljasci postoji gradić Vitijer, čije celokupno stanovništvo živi u jednoj zgradi.

U zgradi se nalazi lokalni market, pošta, lekarska ordinacija, policijska stanica, crkva, kabinet gradonačelnika i sportski teren.

Živopisni predeli ledene Aljaske obično ne podrazumevaju višespratni kompleks, a pogotovo ne zgradu od 14 spratova u kojoj živi preko 200 ljudi, odnosno svi stalni stanovnici ovog gradića u blizini Enkoridža.

Vitijer je leti prepun posetilaca ljudi, dok je, preko zime, gotovo potpuno zatvoren. U njemu žive ljudi koji su poslom vezani za železnicu kojoj i pripada gotovo kompletno zemljište u ovom području.

To je i jedan od razloga zbog kojeg svi koji ovdje žive, žive u istoj zgradi jer ne mogu da kupe zemljište za kuće. Ipak, kako se čini stanovnicima ovog gradića život pod istim krovom uopšte ne smeta.

“Ovo je mali grad, sve je u jednoj zgradi. Ova zgrada ima 14 spratova, sagrađena je tokom Drugog svetskog rata, malo liči na hotel, a mi koji ovdje živimo tokom cele godine u njoj imamo sve što nam treba. Sedmicama ne moramo čak ni da izlazimo iz zgrade. U prizemlju je pošta, gradska uprava, prodavnica u kojoj možemo kupiti sve što nam treba, imamo i kliniku na trećem spratu. To vam je celi jedan grad pod istim krovom. Imamo i školu, koja je podzemnim prolazima i tunelima povezana sa zgradom u kojoj živimo. Svi smo kao jedna velika porodica”, ispričala je jedna od stanovnica Vitijera.

 

Pročitajte još: