Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

OBELEŽAVANJE PRVE GODIŠNJICE TRAGEDIJA U ŠKOLI „VLADISLAV RIBNIKAR“ I U DUBONI

Srbija
438108784 991103502602796 5448818777037007397 N

Ana Acan

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da će programom pod nazivom „Buđenje“ sutra, 3. maja 2024. godine, biti obeležena prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, danas je održala sedmu sednicu, na kojoj je razgovarano o ovom programu.

U saopštenju se navodi da je Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra utvrdio program obeležavanja koji je prihvatila Radna grupa, a koji će sutra početi u 8.40 časova, u Ulici kralja Milutina 10, kada će porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položiti cveće i zapaliti sveće.

Radna grupa sa Multidiscipninarnim timom, u kojoj su i roditelji ubijene dece, apeluje na sve organizovane grupe građana i organizacije koje žele da odaju poštu i polože cveće da to učine posle 10 časova i 30 minuta.

Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u Knjige sećanja.

Sutra u 8.41 kao i 4. maja 2024. godine u 22.32 časova, mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti godišnjicu tragedija, na taj način što će zatamniti ekrane i prekinuti emitovanje televizijskog i radijskog programa u trajanju od jednog minuta sa tekstom: „ 3. i 4. maj 2023. Pamtimo.“

Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije. Čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 ostaće u javnom prostoru kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Tog dana, biće održan i Forum u Tašmajdanskom parku, kod spomenika Desanki Maksimović, od 9 do 19 časova, koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva.

Poslednji segment celokupnog događaja „Buđenje“ počeće u 20 časova u Studentskom kulturnom centru, a muzičko-scenski program, u direktnom prenosu emitovaće Radio-televizija Srbije, dok ostale zainteresovane televizije mogu preuzeti signal za prenos programa, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Za sve građane kojima bude neophodna savetodavna psihološka podrška, Institut za mentalno zdravlje, u petak i subotu, 3. i 4. maja, od 10 do 14 časova pružaće psihološku podršku u Centru za mlade u Resavskoj ulici broj 22. Takođe, Institut za mentalno zdravlje je na raspolaganju građanima od nedelje, 5. maja, kao i svakog narednog dana od 8 do 20 časova.

Viktimološko društvo Srbije otvorilo je telefonsku liniju 065/548-64-21 i svi građani kojima je potrebna podrška mogu se javiti od 8 do 20 časova.

Molimo medije da poštuju Protokol za medije koji je dostavio Multidisciplinarni tim.

Ministarstvo prosvete uputilo je poziv svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici, navodi se u saopštenju.

Izvor/Foto: Vlada Srbije/Tanjug

Pročitajte još: