Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ODALI POČAST JUNACIMA 105. godina od oslobođenja Šapca u prvom svetskom ratu!

Mačva
Image 50726401(1) Copy 800x600

Vesna Papović

Povodom obeležavanja 105. godišnjice od oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu, članovi Privremenog organa grada Šapca Blaža Кnežević i Vladimir Mićić položili su danas venac kod spomenika palim Šapčanima u ratovima 1912-1918, u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Obeležavanje je započeto verskim obredom koji je služilo sveštenstvo Šabačke eparhije na čelu sa episkopom šabačkim g. Jerotejom, nakon čega je himnu ,,Bože pravde” izvela Jelena Gligorić iz КUD ,,Abrašević”.

Img 20231102 113510 Copy 800x600

Obraćajući se prisutnima, član Privremenog organa Blaža Кnežević istakao je da danas kada obeležavamo 105. godišnjicu od oslobođenja grada Šapca u Prvom svetskom ratu, kao datuma koji je označio kraj najvećeg stradanja našeg grada u svojoj dosadašnjoj istoriji, oseća potrebu da se još jednom podsetimo nekih istorijskih činjenica za grad i naše sugrađane od pre ravno jednog veka.

Img 20231102 110621 Copy 800x600

,,Šabac, taj Mali Pariz, s kraja 19. i početka 20. veka, nakon Prvog svetskog rata, poneo je nadimak Srpski Verden. Nije ovo bila simbolika na još jedan francuski grad, nego simbolika stradanja i razaranja koja je spojila francuski Verden i srpski Šabac. Taj strašni period u kom je naš grad izgubio skoro polovinu svog preratnog stanovništva, grad u kom je nakon neprijateljskih ofanziva bilo gotovo nemoguće pronaći neoštećenu zgradu, izvanredna vojnička pobeda na Ceru, grad u kom su počinjeni strašni zločini protiv civilnog stanovništva, grad i njegovi sugrađani koji su upravo na ovom mestu, gde danas stojimo, proživeli svoje najveće stradanje … To je u najkraćim, ali i najbitnijim crtama, Šabac i njegova okolina u Prvom svetskom ratu”, istakao je Кnežević i dodao da u čast obeležavanja još jedne godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, grad Šabac neguje sa izrazitom pažnjom uspomenu na ovaj događaj.

Img 20231102 111145 Copy 800x600

,,Кao odgovorni članovi zajednice, čuvajući uspomenu na žrtve koje je grad podneo u Prvom svetskom ratu, negujemo zahvalnost, sećanje i poštovanje, kao temeljne ljudske vrednosti, svesni saznanja da sve nije počelo od nas i sa nama. U svetu koji se ubrzano menja, sigurni smo da se bez ovih vrednosti, naša sadašnjost čini nepotpunom, a budućnost neizvesnom.

U ime svih onih koji su svoje živote ugradili u našu sadašnjicu, ovim prigodnim skupom, odajemo im večitu zahvalnost.
Slava im”, zaključio je Кnežević.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, SUBNOR-a Šabac, SUBNOR-a Bogatić i Udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova

Pročitajte još: