Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ODBILA POSAO U BEOGRADU DA BI SE ZAPOSLILA U ŠABAČKOJ BOLNICI

Mačva
449379730 477712424664462 399689396050891662 N

Ana Acan

Kada sam prošle godine završila Medicinski fakultet u Nišu i odradila staž, odlučila sam da odmah počnem da pratim konkurse. Nisam htela da gubim vreme čekajući posao u mom gradu ili nekom bližem. Razmišljala sam o tome da mi je svejedno gde ću se zaposliti i da ću prihvatiti prvu priliku koja mi bude ponuđena, priča dr Saška Nikolić koja u šabačkoj Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ radi već dva meseca.

U srce Mačve došla je sa juga, iz Merošine u Nišavskom okrugu, a razdaljina veća od 300 kilometara i nepoznati grad ovoj mladoj doktorki ni u jednom trenutku nisu bili prepreka da baš u Šapcu započne lekarsku karijeru. Jedna od najboljih studentkinja generacije koja je studije završila sa prosečnom ocenom 9,43 u šabačkoj bolnici, kako ističe, dobila je priliku da se usavršava brže nego u bilo kojoj većoj zdravstvenoj ustanovi.

449420387 477712537997784 6389964193535648980 N

– U isto vreme sam konkurisala u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu i u bolnici u Šapcu. Prvo su me pozvali na razgovor u Beograd. U međuvremenu sam se raspitala o uslovima za rad u šabačkoj bolnici. Odlučila sam da prihvatim ponudu Šapca. Ovde su veće mogućnosti za napredovanje i učenje. U velikim centrima je i veća navala mladih lekara, pa je veoma teško da se istakneš i pokažeš koliko znaš – objašnjava dr Saška Nikolić.

Zaposlenje u gradu kraj reke Save bio je i prvi susret mlade lekarke sa ovim krajem. O Šapcu nije mnogo znala, ali je imala kod koga da se raspita. Dugogodišnji prijatelj dr Nenad Krstić koji je iz Prokuplja, zaposlio se u šabačkoj bolnici nekoliko meseci ranije. Njegovi utisci pomogli su joj da donese odluku, u tome je podržala i porodica, iako su svi bili svesni da zbog udaljenosti Šapca i Merošine neće moći da se viđaju onoliko često koliko bi želeli.

– Prvi utisak bio je šok! Kuća daleko, ovde je sve drugačije nego kod nas na jugu i na šta sam navikla. Velika je razlika u temperamentu ljudi. Na jugu smo nekako živahniji, otresitiji, a vi ste blažeg karaktera, odmereniji, ovde sve ide polako, fino … Uplašila sam se kako ću se uklopiti. Brzo sam uvidela da sam bez razloga strahovala. Svi su me odmah prihvatili, a zbog odnosa kolektiva prema meni sada imam utisak kao da sam godinama ovde – priča dr Nikolić.

U šabačkoj bolnici u proteklom periodu zaposlen je veliki broj mladih lekara. Neki su u ovaj grad došli iz drugih okruga. U toku je smena generacija u svim službama, mnogi su upućeni na specijalizacije, a značajan broj ih se i vratio. To je mladoj lekarki odmah privuklo pažnju. Kako ističe, vidi se da rukovodstvo posebnu brigu poklanja mladom medicinskom kadru, vodi se računa da napreduju i da im se omoguće dobri uslovi za rad kako bi ih u još većem broju došlo u šabačku bolnicu.

– U perspektivi vidim sebe u ovoj ustanovi. Trenutno sam raspoređena u Službi pneumoftiziologije. Sviđa mi se ta grana medicine, ali još uvek preispitujem svoja interesovanja kada je reč o tome u čemu bih se usavršila. Želim da poručim mladim kolegama koji i dalje streme velikim centrima, da i u manjim gradovima ima kvalitetnih lekara od kojih se mnogo toga može naučiti – naglašava dr Saška Nikolić.

Pročitajte još: