Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM NAORUŽANJA I VOJNE OPREME: Evo šta možete da vidite

Srbija
Sajam naoružanja

Damira Ramadani

U Beogradu je otvoren Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“, na kome učestvuju 154 izlagača iz celog sveta, a tom prilikom ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će u narednim danima moći da se objave novi i važni ugovori za Srbiju i njenu odbrambenu industriju.

– Ugovori su veći nego što smo ih dosada imali, a imali smo ozbiljne ugovore. Imaćemo i velike ugovore odbrambene industrije Srbije sa inostranim kupcima – istakao je on i ocenio da će to biti dodatni podsticaj sveukupnom ambijentu odbrambene industrije Srbije i ekonomskog napretka naše države.

Sajam naoružanja
Instagram / MO i VS

Vučević je rekao da je veoma ponosan na sve ljude, organizacije, institucije, kompanije, inostrane partnere, vođstvo Srbije i ministarstvo odbrane na organizaciji „Partnera 2023“, tradicionalnog sajma koji se održava 11. put zaredom, na svake dve godine.

On je istakao da je na ovom sajmu predstavljeno više noviteta nego na prethodnim, što potvrđuje stalan i kontinuiran napredak naših odbrambenih tehnologija. Izloženo je više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, besposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika.

Sajam naoružanja
Instagram / MO i VS

Između ostalog, predstavljena je „nora B52 NG perun“, za koju je rečeno da predstavlja najmoćnije, potpuno automatizovano artiljerijsko oruđe vatrene podrške, kalibra 155 mm, maksimalne brzine vatre četiri metka u minuti.

Vučević je najavio unapređene verzije odbrambenih vozila „Lazar“ i „Miloš“, novu modularnu automatsku pušku, kalibara 6,5 i 7,62 mm, kao i nove snajperske puške. Najavljena je i nabavka novog „Erbasovog“ transportnog aviona C-295, nabavku još helikoptera i radara velikog dometa.

Sajam naoružanja
Instagram / MO i VS

Ministar je podsetio da je ove godine na sajmu prisutno više od 30 visokih stranih delegacija i preko 7.000 profesionalnih učesnika i posetilaca. Takođe, na ovom sajmu je prikazano više od 170 različitih tipova grupnih sredstava naoružanja, od kojih je 27 grupa noviteta koje su razvili Vojnotehnički institut i grupacija odbrambene industrije u državnom vlasništvu.

Pročitajte još: