Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

OVOG VIKENDA POMERANJE ČASOVNIKA ZA SAT UNAPRED – POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA

Srbija
Sat Letnje Vreme

Ana Acan

U noći između subote i nedelje, počeće letnje računanje vremena. Časovnike 31. marta u 2.00 sata nakon ponoći potrebno je pomeriti jedan sat unapred, na 3.00 sata. To znači i sat vremena manje za spavanje. Letnje računanje vremena trajaće sve do 28. oktobra, kad će časovnici ponovo biti vraćeni na zimsko računanje vremena.

Inicijativa o pomeranju vremena stara je nekoliko vekova, ali je prvi put zaživela pre nešto više od 100 godina, kako bi efikasnije bilo iskorišćeno dnevno svetlo. Prvi su kazaljke pomerili Nemci – 30. aprila 1916. godine, zatim Britanci, a onda i mnoge evropske zemlje i SAD.

U Srbiji, tačnije tadašnjoj SFR Jugoslaviji, kazaljke su prvi put pomerene 27. marta 1983. godine, kada je počelo letnje računanje vremena. Do 1995. satovi su se vraćali u poslednjoj nedelji septembra, a kasnije je donet zakon kojim je računanje vremena usklađeno sa EU.

Inače, Evropska komisija je 2021. godine predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata, a zemljama članicama prepuštena je odluka da li će ostati na zimskom ili letnjem vremenu. Do danas takav dogovor nije postignut.

Pročitajte još: