Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PATRIJARH PORFIRIJE BLAGOSLOVIO PREDSEDNIKA VUČIĆA PRED PUT U NJUJORK

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ, Patrijarh Porfirije, Episkop Stefan

Ana Acan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru molebanu koju je služio patrijarh Porfirije pred Vučićev put u Njujork, a pored molitve, poglavar SPC je poručio da ćemo u Generalnoj skupštini UN snažno podići svoj glas protiv istorijskog revizionizma i protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinioca genocida.

Milorad Dodik, Aleksandar VuÈiÆ

Patrijarh je rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put u Njujork, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici.

“Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod”, rekao je patrijarh. On je dodao da je srpski narod kroz svu svoju burnu istoriju dostojanstveno nosio svoj krst, i u Prvom svetskom ratu, i u Drugom svetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i protezala se sve do grada Zemuna, stradao kao malo koji narod sveta po broju žrtava i po načinu stradanja.

Milorad Dodik, Aleksandar VuÈiÆ

“Isto tako u okupiranoj Srbiji nemački nacisti su posle školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredeo je kao sto naših života. Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida”, rekao je poglavar SPC.

On je istakao da je svet u kojem živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću. “Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice”, rekao je patrijarh.

Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija, rekao je patrijarh i dodao da, po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol.

Milorad Dodik, Aleksandar VuÈiÆ

“Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što ‘mudro’ prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost”, istakao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da se danas, kada se srpski narod nalazi na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, moli da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti predsedniku, kao i čitavom narodu, da svedoči istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja.

“To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima”, poručio je patrijarh.

Izvor: Tanjug

Nenad StevandiÆ, Radovan ViŠkoviÆ, Nenad PopoviÆ, MiloŠ VuÈevÆ, Milorad Dodik, Aleksandar VuÈiÆ

Pročitajte još: