Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

POČAST HEROJIMA Lozničani na Kajmakčalanu

Mačva
Lozničani na Kajmakčalanu

Dragutin Bužić

Grupa Lozničana učestvovala je proteklog vikenda na šestom maršu pod nazivom „Kajmakčalan 2023“, organizovanom u čast srpskih junaka iz Prvog svetskog rata.
Danica Veselinović, Danka Radovanović, Radmila Kostić, Svetlana Gajić, Milojko Stojnić, Stefan Gajić i Aleksandar Kostić odali su počast herojima koji su u Velikom ratu dali živote za slobodu Srbije. Gajić i Kostić su poznati po tome što već godinama redovno učestvuju i u marševima na Cer i Gučevo, odeveni u vojničke uniforme i predvode kolonu noseći srpske zastave.
Minulog vikenda, pored uspona na vrh planine Nidža – Kajmakčalan (2.521 metar nadmorske visine), Lozničani su posetili i Zejtinlik, jedno od najvećih srpskih vojničkih grobalja van Srbije, kao i grob nedavno preminulog deda Đorđa Mihailovića, legendarnog čuvara ovog mesta – pišu “Lozničke novosti”.
Srpska vojska je posle bitaka na Ceru i Kolubari morala da se povuče preko albanskih i crnogorskih planina svo do Jonskog mora i ovaj događaj je poznat kao „albanska golgota“. U mestu Evzoni se nalazi spomenik savezničkim vojnicima Srbije, Engleske, Francuske, Grčke i Italije, koji su 15. septembra 1918. godine probili Solunski front.
(Foto: Privatna arhiva)

Pročitajte još: