Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

POČELA CENTRALNA MANIFESTACIJA SVESRPSKOG SABORA NA TRGU REPUBLIKE

Srbija
Trg Republike

Ana Acan

Centralno obeležavanje manifestacije – Prvog svesrpskog sabora “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno”, počelo je danas na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Svečanost kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, počela je himnom Srbije “Bože pravde” i Svečanom pesmom Republike Srpske.

Centralna Manifestacija

Predsednici Vučić i Dodik obratiće se okupljenim građanima.

Na Trgu, kojim se vijore srpske zastave, nastupiće folkloraši iz 20 Kulturno umetničkih društava Repubike Srpske, koji su nešto posle 16 sati krenuli od Skupštine grada Beograda preko Terazija do fontane ispred Kulturnog centra Beograda, gde su se sreli sa članovima 30 KUD-ova iz Srbije, a koji su Knez Mihailovom prodefilovali od platoa na Kalemegdanu. Na mestu ukrštanja razmenili su nacionalne zastave.

Centralna Manifestacija

Centralna manifestacija kojoj prisustvuju i najviši zvaničnici Srbije i RS, kao i gradonačelnici Beograda i Banjaluke Aleksandar Šapić i Draško Stanivuković biće završena pesmom “Ovo je Srbija”. Planirano je da dvojica predsednika i članovi dveju vlada obiđu i Narodni muzej na Trgu republike.

Ana BrnabiÆ, MiloŠ VuÈeviÆ

Svesrpski sabor nosi glavnu poruku da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu.

U okviru sabora “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno”, danas je 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske u centru Beogradu odigralo srpsko kolo Moravac. Nikada pre taj broj fokloraša u Srbiji nije igrao kolo. Na ovaj način folkloraši su čuvali zajedničku kulturnu baštinu Srbije i Republike Srpske. Ranije danas spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora predstavilo se 30 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srbije na platou na Kalemegdanu. Nastupili su KUD “Gradimir” iz Beograda, FA “Sevdah” iz Vranja, FA Lazarica iz Krusevca, KUD Batajnica i drugi. Na drugom kraju centra Beograda danas u podne spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora predstavilo se 20 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske ispred Skupštine grada Beograda.

Izvor/Foto: Tanjug

Pročitajte još: