Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

POČELE PRIJAVE PENZIONERA ZA ODLAZAK U BANJU: Evo koji su uslovi I šta vam je potrebno

Srbija
Penzioneri

Damira Ramadani

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je Oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2024. godinu.

Prijave na oglas se podnose od 9. januara, zaključno sa 25. januarom 2024. godine, ističe se u saopštenju.

Pravo na 10-dnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija je penzija do 39.850 dinara.

Potrebno je i da korisnici osim penzije nemaju druga lična primanja i da nisu koristili rehabilitaciju, počev od oglasa za 2020. godinu.

U saopštenu PIO fonda se dodaje i da pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva, a pod uslovom da je zbir tih penzija do 39.850 dinara.

Ističe se da se uz prijavu podnosi i penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjena izjava na propisanom obrascu, gde želi da se koristi rehabilitacija, kao i to da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja i da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u poslednje četiri godine.

Potrebno je da korisnik podnese i izjavu da se ovlašćuje PIO fond da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju, kao i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje, ali da ona nije obavezna.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale PIO fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Naglašava se da korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije te pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali PIO fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Pročitajte još i ovo:

INFRASTRUKTURA ŠABAC: Angažovana vozila za čišćenje snega, so se posipa po putevima!

PRIJAVLJIVANJE OD 15. JANUARA: Deli se 100.000 vaučera za odmor u Srbiji

ZZJZ ŠABAC: Dišemo kvalitetniji vazduh u odnosu na prvih pet dana nove godine!

Pročitajte još: