Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

POČEO JE ŠABAČKI VAŠAR: Evo šta sve možete pazariti

Mačva
Vašar u Šapcu

Damira Ramadani

„Hoćemo li u Šabac na vašar, hoćemo“, još pre 27 godina je ovu legendarnu pesmu otpevao Šaban Šaulić, kralj narodne muzike i rođeni Šapčanin.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ŠABAC 24/7 (@sabac24sedam)

Najvažnija, najpoznatija i najpopularnija manifestacija u Šapcu počela je danas, a ako se po jutru dan poznaje biće ovo jedan od najposećenih vašara u našem gradu.

Vašar u Šapcu
Šabac 24 / 7

Naš portal je među prvima prošetao i otkriva vam šta sve možete videti, ali i kupiti. Iskreno, ima svega od igle do lokomotive.

Ko dođe kajaće se, ko ne dođe kajaće se. Otići sa šabačkog vašara, a da ne kupite makar drvenu varjaču, izbaksuziraćete čitavu godinu, sve do naredne Male Gospojine. Tako kažu Šapčani.

Vašar u Šapcu
Šabac 24 / 7

Iako je glavni dan vašara tek u četvrtak, na poljani Mihajlovac vri. Procenjuje se da u nekoliko dana koliko vašar potraje u Šapcu, ovaj grad poseti nekoliko stotina hiljada ljudi iz Zapadne Srbije, ali i iz  Republike Srpske. Svi željni da vide čega na čuvenom panađuru ima.

A nema čega nema! I za decu i za odrasle. Autići na sudaranje, vrteške, vozići za decu, rolerkoster za starije, tu je i kuća strave i užasa, čuvena balerina bez koje se ne može zamisliti najveći luna park u okviru vašara. Bilijar, stoni fudbal, streljana. Najveći deo Mihajlovca zauzeo je tzv. “Sajam tehnike” gde se svakakva starudija, a upravo je tu najveća gužva. Liciderska srca, šećerna vuna, akvarijumske ribice, sobno cveće, stolari, šnajderi, kafedžije, za svakoga na šabačkom Malogospojinskom vašaru ima mesta. I svaka roba ima svog kupca. 

Vašar u Šapcu
Šabac 24 / 7

Što se cena hrane tiče, tu su ugostitelji donekle tajanstveni, pa se može saznati na upit i to ako je kupac ozbiljno gladan. Pljeskavica u tortilji košta 400 dinara, a toliko je i roštiljska kobasica. Belo meso je 600 dinara, kilogram prasetine prodaje se po ceni od 2.500 dinara, a jagnjetine 3.000 dinara. Razume se da će glavnog dana sve koštati mnogo više. Vožnja u autićima na sudaranje je 100 dinara, a u većim spravama je 400.

Podsetimo, čuveni šabački vašar ima tradiciju dužu od jednog veka i po običaju uz prateće manifestacije kao što su Čivijada (počinje 14. septembra i traje tri dana) i Čivijaški karneval, predstavlja krunu turističke sezone.

Procene su da bi ove godine u danima vašara Šabac moglo da poseti preko 150.000 ljudi, što je svakako respektabilna brojka.

Pročitajte još: