Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PORUKA PATRIJARHA PORFIRIJA: Mir dolazi onima koji se za njega opredeljuju

Srbija
Patrijarh Porfirije

Damira Ramadani

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u Pećkoj patrijaršiji da mir, koji nam je svima potreban, dolazi kao dar Božji onome i onima koji se za taj put opredeljuju.

“A taj i takav mir podrazumeva unutrašnji mir, mir sa Bogom koji ne može magijskim putem doći do nas. On je rezultat i naše molitve, i našeg truda da jedni druge razumemo, da ma koliko ponekad bili različiti, prevaziđemo svaku razliku i budemo blizu jedni drugima. Da budemo otvoreni jedni za druge, da možemo da slušamo i čujemo jedni druge, da razumemo da smo jedni drugima neophodni i potrebni i pored svih razlika i međusobnih suprotnosti”, rekao je patrijarh u govoru u Pečkoj patrijaršiji, gde se susreo sa Srbima iz Goraždevca.

Dodao je da, kada imamo u sebi to opredeljenje i takav mir, i kada taj i takav mir investiramo u širi kontekst, onda on može uroditi i mirom na širem planu i kontekstu.

Kako je rekao, naučila nas je istorija, naši pojedinačni životi i naše pojedinačne staze da mir nije nikada rezultat isključivo i samo naših napora i podviga i da je mir duhovna vrednost, duhovna kategorija.

“Zato je važno da razumemo, da prihvatimo, da usvojimo Boga koji se rađa u ljudskom telu, dolazi među nas i koji kaže mir svojim darom i čije ime mir, kada to postavimo kao temelj, pre ili kasnije Bog će dati da imamo mir u sebi, u svojim porodicama, sa svojim komšijama, u svome narodu, ali onda biti i snažni i čvrsti i spremni da budemo u miru i sa drugima i drugačijima. I da razumevajući mi i usvajajući mir budemo oni koji će biti nosioci mira i potpora i inspiracija i drugima da to isto razumeju”, rekao je patrijarh.

Naglasio je da smo svi jedan ograničeni vremenski period na zemlji i da u svakom čoveku teče ista krv.

“Svaki čovek je ikona Božja. Sin Božji je došao u svet zbog svakog čoveka, radi svakog čoveka. I onaj kome je više dato, od njega će se više i tražiti”, poručio je patrijarh i dodao da treba da se molimo Bogu da ono što želimo sebi, Bog da i drugima.

Porfirije je u porti manastira Pećke patrijaršije dočekao stanovnike Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji i njihovoj deci uručio darove.

Pročitajte još i ovo:

U SUSRET BOŽIĆU: Sečenje Badnjaka obeležava Badnji dan, posebno pazite na prvu iver, pročitajte zašto!

USVOJENA INICIJATIVA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Drugi dan Božića neradan!

U SUSRET BOŽIĆU: Jedina ikona Bogorodice sa osmehom na licu!

Pročitajte još: