Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

POSTIGNUT DOGOVOR O NAČINU UVIDA U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK

Srbija
Img 20240515 121750

Ana Acan

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević razgovarala je sa predstavnicima Radne grupe za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Srbije o primeni Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Img 20240515 121435

Na sastanku održanom u Vladi Srbije postignut je dogovor o tome da će resorno ministarstvo omogućiti uvid u Jedinstveni birački spisak zainteresovanim članovima i zamenicima članova Radne grupe, a da će u narednim danima biti utvrđeni vremenski termini kada će predstavnici Radne grupe moći da provere da li su izvršene sve tražene promene.

Ovim rešenjem omogućena je implementacija člana 2 Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, u skladu sa Odlukom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine.

Img 20240515 121717

Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku donet je na drugoj sednici prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine, koja je održana 10. maja. Članom 2 Zakona propisano je da će birač koji je upisan u birački spisak, a koji je u periodu posle 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, biti upisan u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine, podseća se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor/Foto: MDULS

Pročitajte još: