Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

POVEĆAĆE SE PLATE, PENZIJE I MINIMALAC: Ministar finansija o budžetu za 2024. godinu

Privreda
Penzioneri

Damira Ramadani

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje pozitivan nalaz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti u Srbiji dve sedmice. On je naveo da će ta međunararodna finansijska organizacija analizirati i budžet Srbije za naredno godinu i da očekuje da će ga podržati, kao što su to radili i do sada.

Ministar je naglasio da je budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen i da Vlada Srbije želi da sačuva životni standard građana i da nastavlja politiku koju je vodila do sada. Prema njegovim rečima, budžet podrazumeva povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalca za čak 17,8 odsto i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 14,8 odsto.

– Ono što smo obećali da uradimo upravo se reflektuje u budžetu za narednu godinu – kazao je ministar Siniša Mali.

Siniša Mali
Sajt Vlade Srbije

Karaktersitika budžeta za narednu godinu su, kako je naglasio, i kapitalne investicije koje se nastavljaju i u planu je da se za njih izdvoji oko 600 milijardi dinara, kao i to da ovim budžetom nikad nisu bila veća izdvajanja za poljoprivredu i zdravstvo.

– Imaćemo dodatnih 25,5 milijardi dinara za zdravstvo naredne godine, to najbolje govori šta su nam prioriteti – kazao je on.

Mali je rekao da se ide ka tome da u decembru ove godine prosečna plata bude 840 evra, a sledećeg decembra 960 evra, da bi u 2025. bila 1.000 evra. On je naveo i podatak da na današnji dan u Srbiji ima milion penzionera koji su se prijavili za penzionersku karticu, da se ona distribuira i da se očekuje da će uskoro svi penzioneri koji su se prijavili moći da krenu da je koriste.

On je rekao i da će Srbija ove godine, uprkos krizi, imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra.

Mali je naglasio i da je po projekciji budžeta za narednu godinu, udeo javnog duga u BDP-u biti 51,7 odsto, a da će stopa rasta biti 3,5 odsto.

On je naveo da trenutno Srbija u budžetu, u kešu na računu država, ima pet milijardi evra i kada bi se to u narednoj godini iskoristilo za investicije, Srbija ne bi imala potrebu da se zadužuje.

– Mi ne želimo to da radimo. Želimo da imamo bar neki deo tog novca na računu, za likvidnost. Vidite kakva je situacija u svetu. Svaki dan se nešto menja. Hoćemo da imamo novca na računu i odmah ako je potrebno reagujemo – naveo je ministar.

Pročitajte još: