Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE ULAZAK HRISTOV U JERUSALIM – CVETI

Mačva, Srbija
477377 Cveti Fmob

Ana Acan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Cveti, dan kada je Isus Hrist, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim. Cveti se uvek slave dan nakon Lazareve subote, u poslednju nedelju pred Vaskrs.

Prema hrišćanskom predanju, narod je čuo da dolazi Spasitelj i mnogi su izašli da ga dočekaju sa palminim grančicama. Narod je Isusa Hrista dočekao prostirući svoje haljine i grančice drveća, noseći u rukama palmine grančice. Hristos je, praćen učenicima, krenuo iz Vitinije u Jerusalim, a glas o njegovom dolasku i vaskrsenju Lazara brzo se širio, pa su mu se na putu mnogi pridružili.

Mašući granama palme u znak dobrodošlice, narod je uzvikivao “Osana [slava] sinu Davidovu”. Cveti su jedan od najradosnijih praznika u pravoslavlju. U Srbiji su Cveti i istorijski praznik. Na Cvetnu nedelju 1815. godine Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, digao je narod u borbu protiv turske vlasti.

Prema narodnim običajima, današnji dan počinje umivanjem vodom u kojoj su juče, na Vrbicu, potopljeni cvetovi, kako bi ukućani bili rumeni i zdravi. Na Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće koje se ne unosi u kuću, već se ostavlja u posudi sa vodom da prenoći u dvorištu.

Vernici sutra ulaze u poslednju sedmicu Vaskršnjeg posta, nedelju stradanja, smrti i vaskrsenja sina Božjeg.

 

 

Pročitajte još: