Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PREDSEDNIK KINE SI ĐINPING DANAS STIŽE U BEOGRAD

Srbija
Zastave

Ana Acan

Kineski predsednik Si Đinping dolazi danas u zvaničnu posetu Beogradu, a kako Tanjug saznaje za njegov dolazak su preduzete velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati 3.400 policajaca. Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

U čast kineskog lidera Si Đinpinga na ulicama srpske prestonice vijore se zastave Kine i Srbije. Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države. Velika crvena zastava sa pet zlatnih zvezdica pokriva zapadnu kapiju Beograda – Geneks kulu, sa ispisanom porukom dobrodošlice za lidera sa kojom Srbija ima jake ekonomske, ali i političke veze. Vremenom su te veze postale “čelično prijateljstvo” što je nezaobilazna ocena prilikom svake posete ili govora o odnosima Beograda i Pekinga. Kineski predsednik danas dolazi u posetu Srbiji na poziv srpskog kolege Aleksandra Vučića. U pitanju je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Foto: Tanjug

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da se raduje susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima sa kojima će tokom državne posete Srbiji razgovarati o prijateljstvu, planirati saradnju i kako ističe ubrizgati novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije.

Zastave

 

On je u autorskom tekstu za list “Politika” kazao da će kao predsednik Narodne Republike Kine, ovo biti njegova druga poseta Srbiji naglašavajući da su u njegovom umu još uvek živopisne prijateljske scene tokom poslednje posete našoj zemlji pre osam godina, kao i da je od tada bliska saradnja dve strane već postigla plodne rezultate.

“Uvek je postojao afinitet između naroda Kine i Srbije uprkos velikoj udaljenosti među nama. Tokom gorkog Antifašističkog rata i u periodu sopstvene državne izgradnje prošlog veka, narodi dveju zemalja su stekli čelično prijateljstvo koje se proteže kroz vreme i prostor. Usred tekuće transformacije sveta neviđene u jednom veku, međusobna podrška dve strane je čvršća, uzajamno korisna saradnja je bliža, dok su naše razmene i međusobno učenje sadržajniji”, napisao je on u autorskom tekstu.

Si je naglasio i da bez obzira na to kakve bile promene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri i da čelično prijateljstvo dve zemlje neprekidno jača, čime je postavilo primer za saradnju između država i naroda. “Naše dve zemlje su se uvek međusobno poštovale i verovale jedna drugoj.

Predsednik Vučić i ja smo razvili dobar radni odnos preko naših susreta, telefonskih razgovora i razmena pisama. Dve zemlje održavaju blisku saradnju na svim nivoima i u svim oblastima. Obe strane u potpunosti razumeju i poštuju izbor sopstvenog naroda za razvojni put, zalažu se za princip pravde i pravičnosti, čvrsto međusobno podržavaju suštinske interese od najveće važnosti za nas”, rekao je predsednik Kine.

Kineska Zastava

On je dodao da su dve zemlje održavale blisku i glatku koordinaciju i saradnju u bilateralnim i multilateralnim oblastima, i da se sveobuhvatno strateško partnerstvo neprekidno produbljuje sa opipljivim rezultatima. Kako je istakao Srbija i Kina su ostale posvećene obostranoj koristi. “Srbija je prvi partner slobodne trgovine Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Prošle godine Kina je bila najveći izvor stranih investicija i drugi najveći trgovinski partner Srbije. Dinamična saradnja dve strane u oblasti privrede i trgovine, industrijskih lanaca i izgradnje infrastrukture daje veliki podsticaj sopstvenom procesu modernizacije dveju zemalja”, rekao je on. Kako je naveo i Železara Smederevo HBIS, koju je posetio 2016, već je jedan od tri najveća izvoznika Srbije, dok se srpski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kao što su med, crveno vino, govedina i jagnjetina veoma se sviđaju kineskim potrošačima.

“Naše dve zemlje su uvek pomagale jedna drugoj. Nakon izbijanja pandemije kovida 19 imao sam dva telefonska razgovora s predsednikom Vučićem i postigli smo važne konsenzuse o saradnji u borbi protiv pandemije. Kineska strana je pružila pomoć i prioritetno obezbedila više kontingenata zaštitnih i medicinskih sredstava, te uputila medicinske stručnjake u Srbiju”, rekao je Si.

Zastave

 

Podsetio je i da je srpska strana pružila kineskoj strani potpunu podršku u realizaciji programa Prolećna klica sa ciljem da vakciniše kineske državljane koji žive i rade u Srbiji, navodeći i da su i Nevladine organizacije u Srbiji spontano donirale maske i druga sredstva kineskim građanima. Prema njegovim rečima, međusobna podrška u izazovnim trenucima svedočanstvo je o neprocenjivom bratskom prijateljstvu. “Naše dve zemlje su uvek učile jedna od druge. Kina i Srbija se zalažu za sreću naroda i prosperitet države, aktivno razmenjuju iskustva o upravljanju državom i jačaju saradnju političkih partija. Dva naroda gaje veoma prijatna osećanja jedan prema drugom, koja su osvedočena dinamičnim kulturnim, sportskim, turističkim i međuljudskim razmenama”, napisao je Điping. On je naglasio i da je Sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša zaključen između dve zemlje, značajno pružio olakšice za međuljudsku razmenu i bilateralnu saradnju.

“Kineska izreka kaže -prijatelji su oni koji isto misle-, dok Srbi kažu -prijatelji su najveće blago u životu. Kinesko-srpske dugotrajne prijateljske razmene i uzajamno korisna saradnja dve strane potpuno ukazuju da su neprekidno produbljenje i razvoj odnosa dve zemlje u skladu sa istorijskim trendom i temeljnim interesima naroda, doprinoseći zajedničkom napretku obe strane”, rekao je Si. Prema njegovim rečima, na novom putu i u novoj eri, dalji razvoj kinesko-srpskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva uživa veliki potencijal.

“Spreman sam da putem ove posete i zajedno sa srpskom stranom ulažem stvarne napore da posvećeno promovišemo kinesko-srpsko čelično prijateljstvo, doprinosimo boljitku oba naroda, da unapređujemo svetski mir i razvoj, kao i zajedno promovišemo izgradnju društva sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo”, naveo je kineski lider.

Kina poštuje i podržava izbor naroda Srbije za razvojni put, podržava napore koje je Srbija uložila u očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, suprotstavljajući se mešanju bilo koje sile u srpske unutrašnje poslove”, rekao je on. Si je kazao i da Kina nastoji da unapređuje modernizaciju u svakom pogledu putem visokokvalitetnog razvoja, kao i da ubrzano razvija novokvalitetne proizvodne snage, dodavši da poslednjih godina i Srbija beleži izvanredna dostignuća ekonomskog i društvenog razvoja.

Zastave

“Kina i Srbija treba da potpuno iskoriste potencijal uzajamno korisne saradnje, da realizuju Srednjoročni akcioni plan zajedničke izgradnje „Pojasa i puta”, da nastoje da ostvaruju više simboličnih projekata, da proširuju saradnju u oblastima u nastajanju kao što su naučna i tehnološka inovacija, napredna proizvodnja, zelena energija, digitalna privreda, veštačka inteligencija itd., da zajedno dele razvojne šanse i kreiraju svetlu budućnost”, naglasio je Si. Kako je naveo, dve zemlje treba dosledno da igraju uzornu ulogu u unapređenju pravde i pravičnosti. On je istakao i da kao čelični prijatelji i čuvari svetskog mira, Kina i Srbija imaju slične stavove o mnogim važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima i da suočavajući se s međunarodnom situacijom isprepletenom promenama i turbulencijama, treba da kontinuirano jačaju koordinaciju u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije i druge.

“Prolećno cveće će se jednog dana pretvoriti u jesenje plodove, a drvo kinesko-srpskog prijateljstva će se razviti tako da bude visoko i jako, kao i doneti više plodnih rezultata koji doprinose boljitku oba naroda. To je ono što zajedno očekujemo i čemu želimo da svedočimo”, zaključio je Điping.

Pročitajte još: