Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PREDSEDNIK VUČIĆ UGOSTIO 100 UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA SA KOSOVA I METOHIJE

Srbija
Aleksandar VuÈiÆ

Ana Acan

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas učenike osnovnih škola sa KiM i istakao da pogrom srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini KiM traje i 20 godina kasnije, istom žustrinom i istom žestinom.

“Draga deco iz svih delova Kosova i Metohije, naše Srbije, dobrodošli u drugi deo naše Srbije. Hvala vam što ste danas ovde sa nama u Beogradu, danas na 20. godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, koji istom žustrinom i žestinom traje i danas 20 godina kasnije. Čak ni metode ne menjaju mnogo. Uz istu sladostrasnu podršku onih koji su ih podržavali bombama 1999. godine, samo malo uvijenije, u neku drugačiju formu”, poručio je Vučić deci i zahvalio se njihovim roditeljima i nastavnicima što vole svoju Srbiju.

“Znate da je to vaša zemlja, znate da imate samo jedan glavni grad, a to je Beograd i nadam se da ste imali malo vremena i da ćete tek imati vremena da još više zavolite druge delove svoje srpske otadžbine”, poručio je Vučić.

“Hvala svima vama iz Metohije, koji ste danas ovde posle terora, koji se nad vašim starijima provodio samo nekoliko dana unazad. Hvala svima vama iz Sirinićke Župe, Kosovskog pomoravlja, centralnog Kosova, čitavog severa Kosova”, rekao je Vučić.

Aleksandar VuÈiÆ
Foto: Tanjug

Vučić se zahvalio i deci koja dolaze iz Banjske koju je nazvao “junačkom” i naglasio da neki danas pokušavaju da je proglase mestom zla, ne znajući koliko su patnje i zla doneli srpskom narodu i na severu Kosova i Metohije.

“Netko Beše, Strahinjiću Bane. Ima li kraćeg, a potpunijeg opisa jedne ličnosti u istoriji svetske književnosti. Sve najlepše i najuzvišenije ljudske osobine koje jedan vitez i narodni vođa može da ima, stalo je u te četiri reči. ‘Netko beše, Strahinjiću Bane’. Neko za suprotnost ima niko. Sve što jeste neko, nije niko. Dobrodošli, draga deco, vi koji ste danas itekako neko na našem slavnom Kosovu i plodnoj Metohiji. Vi ste neko uprkos željama onih koji su niko. Vi ste neko zbog toga kakvi ste, oni su niko zbog svega onoga što nisu. Baš zato što ste vi neko, vi stojite i opstajete kao svoji na svome, jer i jeste svoji na svome, na našem Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će Srbija baš kao što je rekao patrijarh SPC Porfirije uveki duhovno i molitveno biti sa svim Srbima na svakom mestu življenja na KiM. “Tako će i uvek biti, jer je Kosovo naša duhovna i državna kolevka. Deco, drago mi je što ste u našem Beogradu imali prilike da steknete ovo prijateljstvo i da vidite sve ono lepo što naša jedina prestonica može da ponudi. Želim vam da dugo živite u zdravlju i veselju sa svojim porodicama na našem Kosovu i Metohiji, da često dolazite u svoj Beograd, da volite svoju Srbiju baš onoliko koliko su se vaši i naši preci za našu zemlju žrtvovali”, rekao je Vučić. Predsednik je rekao da će se danas u 18.00 u Narodnom pozorištu u Beogradu održati Svečana akademija povodom pogroma Srba na KiM.

“I još jedan put vas molim da pozdravite svoje roditelje, da im se zahvalite što čuvaju naša ognjišta, a Srbija nije nešto što je van vas. Mi smo deo vas, uvek ćemo biti uz vas, bićemo zajedno sa vama i nikada nećete biti sami. Neka živi Kosovo i Metohija i neka živi naša prelepa, najlepša i jedina Srbija”, zaključio je Vučić.

AnÐela MiloŠeviÆ, Aleksandar VuÈiÆ
Foto: Tanjug

Učenica sedmog razreda Osnovne škole “Banović Strahinja” Anđela Milošević u Banjskoj obratila se tokom prijema i rekla da ona i njeni vršnjaci nemaju srećno djetinstvo i da svakodnevno žive u strahu.

“Nama nedostaje sloboda”, izjavila je Anđela Milošević. Ona se zahvalila Kancelariji za Kosovo i Metohiju i predsedniku Vučiću što su decu pozvali da obiđu istorijska i kulturna mesta i da, kako je rekla, na tren zaborave na njihove brige.

“Želela bih da predsedniku uručim crteže mojih vršnjaka i u znak zahvalnosti što se svakodnevno brine za nas i za našu budućnost na Kosovo i Metohiji”, rekla je ona.

Zahvaljujući na crtežima, Vučić se interesovao šta su sve posetili u Beogradu i gde im je bilo najlepše i uručio im tablete na poklon.

Aleksandar VuÈiÆ
Foto: Tanjug

Pročitajte još: