Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PRIJAVE ZA IPARD 3 PROGRAM ZA POLJOPRIVREDNIKE OTVOREN DO 24. MAJA

Srbija
Nalepnica Scaled

Ana Acan

Prijave za Meru 1 trećeg ciklusa IPARD  programa za poljoprivrednike biche otvoren do 24. maja, a predvidjena su ukupna  sredstva u iznosu oko 380 miliona evra. Na informativnoj sesiji posvećenoj IPARD III programu i predviđenim  podsticajima, Ratko Cenić iz odeljenja za upravljanje IPARD programom Ministarstva poljoprivrede pojasnio je da se Mera 1 odnosi na investiciju u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Dodao da je ona u prethodnom IPARD 2 programu bila najzastupljenija, te da je za tu meru vladalo najveće interesovanje.

“Mi smo za IPARD 3 program pripremili novi pravilnik, koji je pravni osnov za sprovođenje mere i objavili smo prvi javni poziv, koji je otvoren do 24. maja”, naveo je on.

Dodao je da su u okviru prvog javnog poziva Mere 1 planirane i investicije koje se odnose na, između ostalog, izgradnju i opremanje objekata, podizanje novih višegodišnjih zasada voća i podsetio da budžet za taj javni poziv iznosi više od 41 miliona evra, te da je reč o direktnoj podršci na koju poljoprivrednici mogu da računaju.

“Mera je pre svega namenjena poljoprivrednim gazdinstvima , odnosno fizičkim licima i svi oni moraju da budu upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava”, naveo je on.

Podsetio je i da je ta mera namenjena i privrednim društvima, poljoprivrednim zadrugama i preduzetnicima koji se svrstavaju u kategoriju malih, mikro i srednjih pravnih lica. Program menadžer iz Delegacije EU u Srbiji Laslo Arendaš naveo je da Srbija nije učestvovala u prvom ciklusu IPARD programa, a da je od 2015. godine do 2020. godine u drugom ciklusu za našu zemlju bilo opredeljeno 175 miliona evra.

Istakao je da je u trećem ciklusu budžet za poljoprivrednike dodatno uvećan, te da je iz Evropske unije opredeljeno 288 miliona evra, podsećajući da deo finansira i Srbija – oko 90 miliona evra, što znači da će poljoprivrednicima biti na raspolaganju ukupno 380 miliona evra.

“IPARD je program koji se sprovodi kroz takozvano indirektno upravljanje što znači da je Srbija u obavezi da izgradi sve strukture koje su potrebne za upravljanje ovim sredstvima. Evropska komisija je sprovela reviziju uslova, procesa i metodologoije i ustanovila da je sve uspostavljeno u saglasnosti  sa zahtevima, što onda znači da sve prijave, obradu prijava i sva plaćanja, obavljaju nadležne institucije Srbije”, rekao je on.

On je naveo da se svakoj zemlji u implementaciji ostavlja sloboda da sama izabere koje mere će sprovoditi, dodajući da je u drugom ciklusu IPARD programa ponuđeno 11 mera za poljoprivrednike, a u trećem ciklusu još dve. “Nakon toga svaka zemlja sprovodi svoju analizu i odlučuje koje mere će izabrati za sprovođenje i to dostavlja Evrospkoj komisiji”, rekao je on.

Iz Sektora za odobravanje projekta Ministarstva poljoprivrede Nataša Pantić navela je da su iskustva iz prethodnih ciklusa sprovođenja programa korišćena kako bi se sada još više uprostio sistem i na taj način olakšao poljoprivrednicima pristup sredstvima.

“Od prvog dana sprovođenja programa insistiramo da podnosioci zahteva prvo urade  sopstvenu samoprocenu, da dobro znaju trenutak u kom se nalaze i čemu streme, da bi mi sproveli njihovu zamisao”, rekla je ona.

Iz Ministarstva poljoprivrede Biljana Isakovich rekla je da je vraćanje bankarske garancije novina kod programa IPARD 3 i da je to regulisano pravilnikom, a funkcioniše tako da kada klijent dobije rešenje o konačnoj isplati ima mogućnost da traži povraćaj garancije, što se rešava u roku 30 dana.

Konkursom su obuhvaćeni i sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva. U pitanju je prvi javni poziv, što znači da poljoprivrednici, koji se bave ovim ograncima, mogu očekivati još konkursa.

Tanjug

Pročitajte još: