Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PROVERI Da li imaš neplaćenih KAZNI

Mačva, Srbija
Registarrnk Copy 800x672

Vesna Papović

Foto/Ministarstvo pravde

Da li ste znali da možete da proverite  imate li neku obavezu nastalu na osnovu prekrsaja, koju bi trebalo da izmirite, a za koju možda i ne znate?

Registar neplaćenih kazni je uspostavljen na osnovu Zakona o prekršajima u svrhu naplate izrečenih novčanih kazni, naknade troškova i naplate drugih novčanih iznosa dosuđenih po osnovu naknade štete, imovinskopravnog zahteva ili oduzimanja imovinske koristi. Pristup registru je bliže regulisan Pravilnikom o pristupu podacima iz jedinstvenog registra neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa.

Registar neplaćenih kazni
Registar neplaćenih kazni/Screenshot

Ministarstvo pravde je, zajedno sa Kancelarijom za IT i eUpravu, uspostavilo sistem koji građanima, pravnim licima, ali i stranim fizičkim licima, daje mogućnost da svoje prekršajne kazne, koje se nalaze u Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa, izmire elektronskim plaćanjem, odnosno preko Interneta.

Pristup registru
Pristup registru neplaćenih kazni/Screenshot

Pristup je veoma jednostavan i vrši se preko sajta Ministarstva pravde-Registra neplaćenih kazni, gde je dato detaljno uputstvo o tome kako se pristupa informacijama da li imate eventualne kazne i druge obaveze koje bi trebalo da izmirite- slika ispod.

Uputstvo za pristup registru neplaćenih kazni
Uputstvo za pristup registru neplaćenih kazni

Plaćanje kazni možete izvršiti  platnim ili kreditnim karticama sa portala Ministarstva pravde – Registra neplaćenih kazni ili državnog sistema za ePlaćanje, kojim upravlja Kancelarija za IT i eUpravu.

ePlaćanje omogućava jednostavan način izmirenja obaveze, bez odlaska u banku ili poštu, a plaćanje se može izvršiti sa mobilnog telefona ili računara.

Informacije o realizaciji transakcije su odmah dostupne, tako da nije potrebno dodatno dokazivanje u smislu dostavljanja bilo kakvog dokaza u papiru o izvršenoj uplati nadležnom prekršajnom sudu.

Prilikom procesa ePlaćanja, takođe se naplaćuje provizija, koja je jasno iskazana, i koju propisuje banka preko koje se vrši plaćanje.

O zaštiti podataka platne kartice brine softver banke, koja mora da poštuju striktne propise u vezi sa zaštitom podataka svojih klijenata, uz istovremeno poštovanje pravila organizacija, kao što su „Visa“ ili „Master kard“.

Pročitajte još: