Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PRVI SVESRPSKI SABOR SUTRA U BEOGRADU – “JEDAN NAROD, JEDAN SABOR – SRBIJA I SRPSKA”

Srbija
20240607150648 526850

Ana Acan

U Beogradu će sutra biti održan Prvi svesrpski sabor pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”, kome će prisustvovati predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, ali i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Sabor će početi u 9.30 u Hramu Svetog Save održavanjem molebana za Srbiju i Republiku Srpsku.

Nakon molebana, planiran je sastanak Vučića i Dodika, kao i srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsednika vlada Srbije i Republike Srpske sa patrijarhom SPC Porfirijem, u 11.00 časova u Palati Srbija.

U 12.00 časova održaće se zajednička sednica dveju vlada, u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, nakon čega će biti razmenjeni potpisani dokumenati, navodi se u saopštenju za medije Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić i Dodik će sa resornim ministrima dve vlade obići veterane Srbije i RS, a posle podne i Narodni muzej.

Centralno obeležavanje manifestacije “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” počeće u 17 časova na Trgu Republike.

Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Kako je najavljeno, oko 2.500 igrača pokazaće splet srpskih narodnih igara.

Vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Vučić je ranije rekao da će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje šest do sedam hiljada ljudi, kao i da je na sabor pozvao i predstavnike Srba iz Crne Gore i drugih krajeva.

Kako Tanjug saznaje u Predsedništvu, Vučić je na sabor pozvao i celokupnu opoziciju.

On je naveo da očekuje da sa tog sabora bude poslata poruka jedinstva i poruka o političkom subjektivitetu srpskog naroda u celom regionu.

Najavio da će biti uspostavljena saradnja na svim nivoima i doneto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

“Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela”, rekao je Vučić.

On je rekao da se ne treba mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali da Srbi moraju da istaknu da se ne stide svog porekla i da se ponose svojim rodom.

“Tražićemo svoja prava kakva imaju svi drugi narodi. Ništa više od toga. Nećemo da učestvujemo ni u ratovima, ni u sukobima, ni u rušenju međunarodno pravno priznatih granica. Ni u čemu od toga. Jedino što želimo su prava za naš narod, kakva svi drugi imaju”, rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija.

“U toj deklaraciji iznećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sednice”, rekao je Dodik.

On je naveo da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vek, koji će biti vek ujedinjenja Srba.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da se od sabora očekuje nastavak dobre saradnje i potvrdu srpskog jedinstva.

Kako je navela, dobri odnosi su nešto što “već živimo i što smo iskusili”.

“Naravno, očekujemo da će ti odnosi biti sve bolji i sadržajniji. Oni su proteklih godina već popunjeni na najbolji mogući način. Mislim da će to biti manifestacija upravo tog – našeg jedinstva i naše opredeljenosti da zajedno radimo i gradimo našu budućnost”, poručila je Cvijanović.

Na saboru će biti predstavljena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koja će na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske biti usvojena, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Ističe da će deklaracija dati snažan politički impuls svemu što je dosad urađeno i što se planira u budućnosti, kao i da će snažno uporište imati u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine, koje Srbija  bezrezervno poštuje.

Veći broj ministara Srbije i Srpske započeli su sastanke već danas.

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske iz različitih oblasti, koja se odnose na oblasti kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore.

Povodom Svesrpskog sabora danas i za dane vikenda ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posetioce, najavili su iz Ministarstva kulture.

Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu “Veneru od krpa” ili posete festival nitratnog filma.

Narodno pozorište iz Beograda gostovaće u subotu u Banjaluci sa predstavom “Očevi i oci” u Narodnom pozorištu Republike Srpske, čime će dati doprinos Svesrpskom saboru.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još: