Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PSS ŠABAC: O štetnosti poljskih glodara i kada krenuti sa njihovim suzbijanjem!

Mačva
Img 20240103 112735 Copy 800x644

Vesna Papović

Foto/PSS Šabac

Zadnje 4 godine Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac uspešno sarađuje sa odeljenjem za poljoprivredu grada Šapca.
Veoma su korisni saveti koje PSS Šabac daje vezano za obradu zemljišta, borbu sa bolestima biljnih i životinjskih vrsta, kao o načinima borbe sa glodarima koji zadaju glavobolju poljoprivrednicima.

Kako kažu iz PSS Šabac, glodari su bili izuzetno prisutni na parcelama ove jeceni, koja je po prognozi bila idealna za to.

-U godinama prenamnoženja poljski glodari mogu napraviti značajne štete na usevima. Suva i topla jesen pogoduje bržem razvoju glodara.
-Najčešća vrsta poljskih glodara sa kojima se susrećemo na terenu su poljski miševi (Apodemus spp.). Aktivni su tokom cele sezone. U godinama prenamnoženja prave  ogromne štete na usevima kao što su pšenica, ječam, uljana repica, kao i na lucerištima. Imaju 5 do 6 generacija godišnje.
-Кarakteriše ih veliki potencijal razmnožavanja, usled čega brzo dolazi do porasta populacije. Oštećuju koren, sakupljaju seme posejanih useva, odnoseći ih u legla.
-Osim poljskih miševa, neretko se susrećemo i sa poljskom voluharicom (Microtus arvalis), koja je aktivna tokom cele godine. Razmnožava se 2 do 4 puta tokom jedne godine. Češto se može naći u lucerištima, pšenici i ječmu. Hrani se sočnim delovima biljaka. Poljska voluharica pravi oštećenja na klicama, kao i na mladim biljkama.
-Poljski miševi se suzbijaju odmah po uočavanju njihovog prisustva. Suzbijanje poljske i podzemne voluharice na ozimim usevima ili lucerištu izvodi se u jesen ili na proleće.
-Prag štetnosti za poljsku voluharicu je 5 aktivnih rupa po aru, a kod poljskog miša prag štetnosti je 1 aktivna rupa po aru. Suzbijanje izvoditi na parcelama gde brojnost prelazi prag štetnost.

Izvor/ PSS Šabac

Pročitajte još: