Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

PUŠTEN U RAD UREĐAJ ZA ZRAČENJE MALIGNIH TUMORA POVRŠINSKE LOKALIZACIJE

Srbija
Marko Jovanovic, Danica Grujicic

Ana Acan

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić prisustvovala je u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije puštanju u rad novog uređaja za kilovoltažnu radioterapiju, namenjenog zračenju malignih tumora površinske lokalizacije.

Grujičić je naglasila da je ovaj uređaj, vredan 47,8 miliona dinara, jedini te vrste u Srbiji i da ga je nabavilo Ministarstvo zdravlja u želji da pacijentima omogući efikasnije i uspešnije lečenje.

Danica Grujicic

Ministarka je iskoristila priliku da obavesti javnost i o nabavci nove opreme za tehniku zračenja celog tela (Total Body Irradiation – TBI), koja će uskoro prvi put biti primenjena u Srbiji. Prema njenim rečima, ova tehnika je od suštinskog značaja u pripremi pacijenata za transplantaciju koštane srži, zbog koje su do sada upućivani u inostranstvo.

Trenutno se ova tehnika zračne terapije ne sprovodi u zemljama u okruženju i Srbija će biti prva zemlja u kojoj će se ona sprovoditi, istakla je Grujičić. Ovu opremu, vrednu 68 miliona dinara, takođe je obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

UreÐaj Za KilovoltaŽnu Radioterapiju

Radijacioni onkolog u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Marko Jovanović istakao je da će, pored zračenja lezija na koži, tumora kože i na prvom mestu nemelanomskih lezija, ali i krvarećih lezija druge etiologije, novi aparat omogućiti i lečenje nekih benignih degenerativnih oboljenja i artroza poput „smrznutog” ramena, teniskog lakta i slično.

Pročitajte još: