Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

RASADNIK U GLUŠCIMA Doneo mediteran u Mačvu!

Mačva
Img 20231203 091617 Copy 800x603

Vesna Papović

Da li ste znali da u Mačvi, u selu Glušci, postoji neobični rasadnik mediteranskog bilja. U ovom rasadniku se godišnje proizvede preko 100.000 sadnica ruzmarina, smilja, lavande, santoline i raznobojnih gaura (bele, roze, crvene).

Sve što je za nešto više od godinu dana rada u Ekvatorijalnoj Gvineji zaradio, Dejan Vitorović je uložio je u rasadnik na porodičnom imanju. Uz pomoć porodice, proizvede najviše lavande. Što je posebno interesantno, sve radi ručno.

Foto/Fb/Rasadnik Vitorović
Foto/Fb/Rasadnik Vitorović

Tu ima puno obaveza i teškog fizičkog rada, od pripreme zemljišta, seckanja i priprema reznica, bockanja u kontejnere, pa u veće saksije, do zalivanja, đubrenja, prihranjivanja. Gotov proizvod prodaje najviše u Beogradu, ali tržište ima i po celoj Srbiji.

Iz Afrike u Mačvu, Dejan se vratio sa iskustvom i novcem kojim je unapredio proizvodnju.

Screenshot 2023 12 03 08 40 20 348 Com.facebook.katana Copy 600x982
Foto/Fb/Rasadnik Vitorović

Mediteraskim biljkama prija mačvanska ravnica. Uz lavandu, kojoj je od reznice do velike biljke potrebno nekoliko godina, u Glušcima proizvodi i ruzmarin, smilje, santolinu i gauru.

A što se tiče rada u inostranstvu, Dejan je u razgovoru za medije svim čitaocima dao jedan savet.

– Kada bih rekao ljudima da odu negde, ne samo u Gvineju nego u bilo koju državu, moja preporuka je da odu jedno vreme, zarade novac, vrate se u svoju zemlju i pokrenu biznis – rekao je on.

Ovaj vredni mladić sada u inostranstvo ide samo na odmor, a svima nama je pokazao kako dobra ideja i trud uvek daju rezultat.

Pročitajte još: