Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

RECEPT Sarma, omiljeno jelo na srpskoj trpezi

Razonoda
10/10/2023
Img 20231010 001603 Copy 800x494

Vesna Papović

Foto: Screenshot

Dolaze hladniji dani a sa njima i vreme kad vredne domaćice spremaju zimnicu, neizbežan je tada kiseli kupus, tradicinalno omiljen kod Srba, a sa njim stiže i sarma koja će se često naći na trpezi. U nastavku teksta donosimo recept za potpun porodični užitak.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

300 g mlevenog mesa po želji

200 g suvih rebara i dimljenog mesa po želji

1 crni luk

200 g pirinča

1 kašičica mlevenog bibera

1 kašičica soli

2 jaja

1 kašika mleve paprike

Priprema:

Odvojte meso od rebara i sitno iseckajte. Dodajte mleveno meso, crni luk iseckan na kockice, opran pirinač, so, biber, jaja i izmešajte. Stavite kašiku fila na ivicu lista kupusa i uvijte sarmu. Veliku šerpu podmažite uljem, na dno poređajte listove kupusa, pa ređajte sarme jednu do druge. Između njih uglavite kosti rebara i dimljeno meso, zatim pokrijte sve listovima kupusa. Sipajte vodu da prekrije sarme i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri oko dva sata. Pred kraj dodajte mlevenu papriku i kuvajte još desetak minuta.

Prijatno!

Pročitajte još: