Foto: Screenshot
- 1,5 kg.suvog pasulja
- so ili vegeta po ukusu, biber po ukusu
- 4 glavice crnog luka
- dosta ulja
- 1 supena kašika aleve paprike
- Začini za kuvanje pasulja:
- nekoliko zrna bibera
- 2 lista lovora
- 1 suva paprika
- par čenova belog luka
Priprema:
Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu, skuvati sa predviđenim začinima, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite vegetom i mlevenim biberom po ukusu.
Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba da se njome dotera gustina pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk sjedini sa pasuljem. Sad doterajte gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko.
Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i doterajte ukus solju i biberom. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan (kao što se recimo jedu bobove pihtije). Pre serviranja se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.
Prijatno!
















