Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

RECEPTI Njegovo veličanstvo-slatko od šljiva

Razonoda
Screenshot 2023 09 30 09 29 01 973 Com.google.android.youtube Copy 800x360

Vesna Papović

Nešto najlepše što možete okusiti u zimskim mesecima i što će vas svojim ukusom odvesti u neki suncem prošaran šljivik i divan letnji dan. Predstavljamo vam njegovo veličanstvo, slatko od šljiva

  • 1 kg šljiva
  • 1 kg šećera

Za potapanje šljiva:

  • 400 ml vode
  • 2 kesice sode bikarbone
  • 1 limun isečen na kolutove
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kesica limuntusa
Screenshot/ Slatko od šljiva
Screenshot/ Slatko od šljiva

Priprema:

Šljive za slatko trebaju biti malo čvršće i rukama ubrane. Šljivama prvo izvadite koštice-za to će vam trebati metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskujte da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela, neće se raspasti.
Pripremiti rastvor vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem. Kako ih ljuštite tako ih spuštajte jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15 ili najviše 30 minuta u tom rastvoru. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatru stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri, sirup bi trebao biti spreman.
Potom limun isecite na kolutove i stavite ga u sirup da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u đevđiru pre spuštanja u šerpu sa sirupom. Šljive kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjim količinama se ne kuva duže od 20-30 minuta. Slatko  je skuvano kada kašikom zahvatite sirup i on je gust i teško kaplje. Kada je gotovo kuvano, vratite limun na kolutove, dodajte limuntus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je da odstoji do sutradan. Slatkom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja.

Prijatno!

Pročitajte još: