Pijane kiflice su ukusan dezert još iz vremena naših baka, idealan za nedeljno popodne. Uz njih i novu priču na portalu Šabac24/7, koja nas vodi u svet starog Šapca i upoznaje sa životom Vase Andolije, čuvenog šabačkog muzičara, može uživati cela porodica . Ostalo je samo da spremimo kiflice i prepustimo se magiji.
Sastojci:
500 g brašna
200 ml ulja
300 ml piva
1 prašak za pecivo
Dekoracija:
Mleveni orasi, kokos po želji
Sirup:
500 g šećera
500 ml vode
1 limun
Priprema:
Sirup: Stavite šećer i vodu na ringlu i kad proključa ostaviti da vri još 15 minuta. Pred kraj kuvanja u sirup iscedite sok od limuna.
Kolači: Od brašna, ulja, piva i praška za pecivo zamesite testo. Razvaljajte oklagijom na debljinu oko 1 cm. Isecite na trake jednake dužine (kolika želite da bude kiflica) i širine. Svaku tračicu uvaljajte i savijte u oblik polumeseca. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Odmah pivčiće prelijte mlakim sirupom. Kada upiju sirup, uvaljajte ih u orahe. Možete pola kiflica da uvaljate u kokos.
Prijatno!