Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

RECEPTI Posni slavski kolač, mekan kao duša!

Razonoda
Img 20231122 134526

Vesna Papović

Vreme je slava, a kako mnoge padaju u dane posta, danas donosimo recept za predivan posni slavski kolač.

Sastojci:

1 kg brašna tip “400” meko;

500 ml kisele (mineralne) vode;

40 g svežeg kvasca;

3 kašičice šećera punije;

3 kašičice soli;

9 kašika ulja;

Ukrasi: 100 g brašna;

100 g gustina;

100 ml vode;

malo soli

Priprema:

Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i kvasac da nadođe. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen. Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i neće lepo izgledati.

Možete podeliti testo na dve lopte. Od jedne lopte napraviti pletenicu koju ćete stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, a u sredinu staviti drugu loptu.

Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim smesom (2 dl vode i 2 kašike brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.

Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode, tvrdo umesiti testo. Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.

Peći na 200 stepeni 15 minuta, zatim pokriti pek papirom i peći na 180 stepeni još 30 min, a nakon toga skinuti pek papir i na 200 stepeni peći još 5 minuta da porumeni. Izvaditi i uviti u čistu krpu da omekša.

Uživajte u vašoj slavskoj trpezi.

Prijatno!

Pročitajte još: