Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

RECEPTI Štrudla sa makom, mekana kao duša

Razonoda
07/10/2023
Img 20231007 151116 Copy 800x495

Vesna Papović

Foto: Screenshot

Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva. U nastavku teksta donosimo recept za makovnjaču ukusnu i mekanu kao duša.

800 g mekog brašna

1 kocka (40 g) svežeg kvasca

150 g rastopljenog margarina

150 g šećera

500 ml mlake vode

4 kašike ulja

4 kašike margarina

Za fil:

500 g mlevenog maka

200 g šećera

400 ml vode

3 kašike ulja

Priprema:

Testo: Kvasac razmutite u čaši mlake vode koju ste uzeli od pripremljene količine, dodajte po kašičicu šećera i brašna i ostavite da nadođe. U činiju stavite brašno, istopljen margarin, mlaku vodu, ulje, šećer i sipajte nadošao kvasac. Umesite testo, pokrijte krpom i ostavite da naraste. Podelite na dva dela i svaki rastanjite oklagijom na 1 cm debljine.

Fil: U prokuvalu vodu koju ste sklonili sa šporeta dodajte ulje, mak, šećer i izmešajte. Testo premažite margarinom, nafilujte i urolajte. Štrudle stavite u podmazan pleh i premažite odozgo uljem. Ostavite 30 minuta, a zatim pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta dok ne dobiju zlatnobraon boju.

Štrudle na kraju ostavite da se ohlade, isecite na parčiće željene veličine i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Pročitajte još: