Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

RECEPTI Tufahije – Miris i ukus ORIJENTA

Razonoda
05/09/2023
Img 20230905 090311 631 Copy 768x965 1

Vesna Papović

Tufahije su u naše krajeve stigle iz Persije, pretpostavlja se sa Osmanlijama. Ovaj prilično jednostavan ali izuzetno ukusan dezert se najbolje priprema od jabuka sorte Greni Smit.

Recept za Tufahije

Potrebno vam je:

500 g šećera

1 kg jabuka

300 g mlevenih oraha

4 kašike meda

1 slatka pavlaka

vanilin šećer

cimet i vanila

Tufahija
Foto: Screenshot Wikipedia

Priprema:

Šećer nalijte sa 1 l hladne vode i pustite da prokuva. Dodajte u šećerni sirup vanilin šećer. U medjuvremenu jabuke ogulite od kore i produbite ih, očistite ih od semenki.

Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke.  Kuvajte ih kratko  dok ne omekšaju ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih.

Umutite slatku pavlaku pa jedan deo dodajte u mlevene orahe i med, dodajte malo cimeta i vanile, po želji, dobro promešajte i napravite smesu sa kojom ćete puniti jabuke. Napunjene jabuke poređajte u tepsiju i kratko pecite na temperaturi od oko 200 stepeni. Nakon toga ih prelijte sa malo vode u kojoj su se kuvale, zatim ih ostavite u frižider da se dobro ohlade te ih naposletku ukrasite ostatkom umućene slatke pavlake i mlevenim orasima.

Tufahije se služe hladne, a uz njih lepo ide šoljica domaće kafe, tako da sva čula uživaju.

Prijatno!

Pročitajte još: