Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ŠABAC I LOZNICA MEĐU NAJVEĆIM ŠTEDIŠAMA ELEKTRIČNE ENERGIJE U NOVEMBRU – Štedela skoro polovina domaćinstava u Srbiji

Mačva, Srbija
Eps1

Ana Acan

Kako je saopšteno na sajtu Elektroprivrede Srbije gotovo svako drugo domaćinstvo u Srbiji uštedelo je električnu energiju u novembru 2023. i na taj način ostvarilo popust na račun. Oko 1,63 miliona domaćinstava uštedelo je najmanje pet odsto električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Ovim kupcima „Elektroprivreda Srbije“ je, na preporuku Vlade Srbije, obračunala od 20 do 40 odsto popusta na utrošenu električnu energiju.

Najznačajnije uštede beleže se u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Loznici, Valjevu, Smederevu, Kragujevcu i Nišu.

Čak 20,1 odsto domaćinstava je ostvarilo najveći popust u računima za električnu energiju, jer su potrošnju smanjili za više od 30 odsto.

Na sajtu EPS-a takođe se navodi da od 3,34 miliona domaćinstava aktivnih kupaca u novembru 2021/22. i 2023. godine i koji su mogli da smanje potrošnju, 48,8 odsto je ostvarilo pravo na umanjenje novembarskog računa.

Od ukupnog broja domaćinstava čak 20,1 odsto ostvarilo je pravo na najveći popust od 40 odsto jer su smanjila potrošnju za više od 30 procenata. Uštede od 20 do 25 odsto u novembru u poređenju sa novembrom u prethodne dve godine ostvarilo je 5,2 odsto kupaca. Njima je odobren popust od 30 odsto. Šest odsto domaćinstava je smanjilo potrošnju za 15 do 20 odsto i ostvarilo popust od 25 odsto, dok je 13,3 odsto potrošilo za pet do 15 odsto manje električne energije i time ostvarilo popust od 20 odsto.

Dodatni popust od pet odsto za kupce koji su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto u odnosu u na isti mesec 2022. ostvarilo je 420.315 kupaca, što je 13 odsto od ukupnog broja mernih mesta, saopštio je EPS.

Pročitajte još: