Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ŠABAC: OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Mačva
Img 4548

Ana Acan

Međunarodni dan civilne zaštite obeležava se 1. marta, a tim povodom danas je u Gradskoj kući održana svečana sednica Štaba za vanredne situacije grada Šapca, kojom je predsedavao zamenik komandanta Štaba,  Milan Mačvan.

Sednici su prisustvovali i načelnik Gradske uprave Aleksandar Jovanović, načelnica Odeljenja civilne zaštite u Sektoru za vanredne situacije Bojana Ikodinović, predstavnici Odeljenja za vanredne situacije grada Šapca, Ministarstva unutrašnjih poslova, poverenici, kao i jedan broj pripadnika jedinica civilne zašite.

Img 4567

Analiziran je dostignut stepen razvoja i organizovanosti sistema zaštite i spasavanja na nivou Republike Srbije i lokalne samouprave, kao i njihova pripremljenost za reagovanje u vanrednim situacijama.

Načelnik Gradske uprave, Aleksandar Jovanović je naglasio da je Republika Srbija u poslednje gotovo dve decenije preduzela više krupnih koraka na nacionalnom i lokalnom nivou, a sve u cilju revitalizacije i rehabilitacije sistema civilne zaštite.

„Postupajući u skladu sa nacionalnim ciljevima iz oblasti zaštite i spasavanja grad Šabac je u poslednjih nekoliko godina preuzeo više zakonskih obaveza u svojoj nadležnosti. Obučavali smo i osposobljavali dobrovoljna vatrogasna društva. DVD “Grušić” u više od 50 samostalnih intervencija, prvenstveno na požarima na otvorenom, ali i na objektima, u prethodne dve godine stekli su značajno operativno iskustvo čime su, uz poverenike civilne zaštite, postali jedan od oslonaca sistema zaštite i spasavanja na lokalnom nivou. Daljim jačanjem dobrovoljnih vatogasnih društava, kroz uvođenje u operativnu upotrebu DVD “Prnjavor”, kao i kroz formiranje novih društava, grad Šabac će imati na raspolaganju respektabilne kapacitete i snage za reagovanje u vanrednim situacijama“, istakao je Jovanović.

Grad Šabac je u prethodnom periodu radio i na uspostavljanju efikasnog sistema za javno uzbunjivanje, a radi se na aktivnostima kojima će biti  uređeni sklonišni prostori koji su u nadležnosti Grada.

Img 4529
Img 4529

Pročitajte još: