Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ŠABAC: TRIBINA HAJDE DA RAZGOVARAMO O MS-U

Mačva
Viber Image 2024 06 02 10 33 39 182

Ana Acan

Saznanje da imam multiplu sklerozu u prvom trenutku navelo me da razmišljam o najgorem. Svašta sam čitao na internetu. Ovo je nepredvidivo oboljenje, simptomi su brojni. Deset godina nisam znao šta mi se dešava. Kada mi je postavljena dijagnoza, na neki način mi je i laknulo i odmah sam krenuo u borbu, priča Đorđe Jakovljević.

Primer ovog mladog Šapčanina karakterističan je za multiplu sklerozu – sporo i teško otkrivanje. Simptomi mogu da budu trnjenje ruku, nogu, otežan hod, delimičan ili potpuni gubitak vida, drhtavica, delimični ili potpuni gubitak pamćenja … Neko ima samo jedan simptom, neko više, kod nekoga se ovi simptomi javljaju naglo, kod drugih postepeno. Neki oboleli imaju stalno prisutne simptome, a kod drugih je to periodično.

Viber Image 2024 06 02 10 33 39 099

– Prvo smo primetili da se Nemanji tresu ruke. Mesecima kasnije otkriven mu je najteži oblik multiple skleroze. U tom trenutku za njega u Srbiji nije bilo leka. Tek nakon tri godine počeo je da dobija terapiju. Muž ili ja uvek moramo da budemo tu ako mu treba zakopčati košulju ili zavezati patike, jer on takve stvari ne može da obavlja. Teško se kreće. Srećna sam što Nemanja ide na posao, što ima podršku i razumevanje kolega. Zamislite kako bi mu bilo da sedi u kući – priča Milica Perić, Nemanjina majka.

Multipla skleroza menja život i obolelih i članova njihovih porodica. Na simboličan datum – Svetski dan multiple skleroze u Bibioteci šabačkoj razgovaralo o tome kako izgleda svakodnevica naših sugrađana kojima je postavljena dijagnoza ove podmukle bolesti i koliko je važno da o ovome šira javnost sazna više. Organizator Tribine “Hajde da razgovaramo o MS-u” bilo je Udruženje “MS Šabac”.

Viber Image 2024 06 02 10 33 39 182

– Trudimo se da javnosti i društvu što više približimo multiplu sklerozu, šta ovo oboljenje znači i kako se oni kojima je postavljena dijagnoza bore. Za neke od obolelih nikada ne biste rekli da imaju MS. Nažalost, informisanost ljudi o ovome nije velika. Na tribini koju smo organizovali, pokušali smo da pokažemo našim sugrađanima kako izgleda život osoba sa MS-om i život njihovih porodica. I u narednom periodu organizovaćemo slične aktivnosti – rekla je Marijana Gavrilović Mandić, predsednica Udruženja “MS Šabac”.

Pročitajte još: