Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

ŠABAC: U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU RETKIH BOLESTI – POKLONI ZA UČENIKE OŠ „SVETI SAVA“

Mačva
Img 4321 (2) Resize

Ana Acan

Učešćem u obeležavanju niza aktivnosti tokom februara, meseca koji je posvećen retkim bolestima, zamenik gradonačelnika Šapca, Milan Mačvan i članica Gradskog veća zadužena za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost, Mina Mijailović dogovorili su zajedničku posetu Osnovnoj školi „Sveti Sava“ koja obrazuje učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Img 4329 (2) Resize

U susret Međunarodnom danu retkih bolesti koji se ove godine obeležava 29. februara, prigodnim poklonima su obradovali učenike ove obrazovne ustanove, sa ciljem da im ulepšaju dan, ali i svojim ličnim primerom ukažu pažnju javnosti na značaj humanijeg pristupa deci sa smetnjama u razvoju svakog pojedinca. Košarkaške lopte i školski pribor učenicima OŠ „Sveti Sava“ darivali su kao sugrađani.

Img 4298 (2) Resize

„Želja nam je bila da obiđemo naše male heroje, koji nam svakodnevno daju zdrav primer kako treba da se ophodimo jedni prema drugima, kako da budemo pozitivni i kako da se nosimo sa svim životnim okolnostima. U ovom ubrzanom tempu života, mislim da svi zaboravljamo ono što je najbitnije – porodica, ljubav, podrška. Danas se družimo sa njima, želimo da vidimo njihove osmehe, da naučimo nešto od njih i da ličnim primerom pokazemo da su oni ravnopravni članovi našeg društva. Treba istim očima da gledamo i njih i njihove roditelje, jer oni nas sve vuku i vode napred“, rekao je Milan Mačvan.

Img 4289 (2) Resize

Prenoseći emocije koje nosi saradnjom sa kolektivom ove škole, Mina Mijailović ističe da je Mačvan odmah izrazio želju da zajedno posete učenike i obraduju ih poklonima.

„Današnjim boravkom u OŠ „Sveti Sava“ želimo da pošaljemo poruku svima kako se treba ophoditi prema deci sa smetnjama u razvoju, ali i svim zaposlenima koji su svoj život posvetili ovom poslu. Kao roditelj deteta koje ima tešku, retku i progresivnu bolest, često se suočavam sa sličnim ili istim životnim izazovima, kao i roditelji dece koja pohađaju ovu školu. Zato je jako važno da i mi kao roditelji budemo solidarni i podrška jedni drugima i da svi zajedno ne samo tokom februara, nego svakodnevno govorimo o retkima i pošaljemo jasnu poruku da retki su snažni, retki su važni“, poručila je Mijailović.

1709035156264

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Jelena Đurđević zahvalila se Milanu Mačvanu i Mini Mijailović na ličnoj inicijativi da ovom posetom ukažu pažnju učenicima i kolektivu škole.

Img 4339 (2) Resize

„Uvek je zadovoljstvo kada imamo priliku da ugostimo građane koji iskažu želju da u provedu vreme sa učenicima u njohovom svakodnevnom prirodnom i radnom okruženju. Posebna nam je čast kada upoznamo ljude, bili oni na nekim javnim funkcijama ili ne, koji pokažu interesovanje za decu sa kojima svakodnevno radimo i sa kojima kao porodica delimo i probleme i radost, jer to danas nažalost nije čest slučaj. Uglavnom se osoba sa invaliditetom ili dece sa smetnjama u razvoju setimo kada su neki važni datumi, ali trebalo bi da mislimo na njih i da brinemo o njima čitave godine. Raduje nas što je gospodin Mačvan deci posebno zanimljiv jer je i naš proslavljeni sportista i videli smo koliko su ih obradovale lopte koje im je poklonio, to je njima vrednije od bilo čega“, istakla je direktorka škole.

Img 4350 (2) Resize

Zahvalnice za razumevanje, saradnju i doprinos u ostvarivanju humanijeg pristupa deci sa smetnjama u razvoju, Milanu Mačvanu i Mini Mijailović uručila je direktorka škole.

Img 4357 (2) Resize

Osnovna škola “Sveti Sava” koju je grad Šabac osnovao 1973. godine, obrazuje decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Nastavu pohađaju deca sa autizmom, cerebralnom paralizom, slabovidi, učenici sa Daunovim, Vestovim drugim sindromima i kao takva jedinstvena je na području Mačvanskog okruga. Sa trenutnim prostorom, nastavnim sredstvima, pomagalima i didaktičkim materijalima škola u određenoj meri zadovoljava potrebe dece. Deca su uključena u brojne društvene aktivnosti, gradske manifestacije, a u sopstvenoj organizaciji održavaju se književno-likovni konkursi i radionice, što je od velike važnosti za kvalitetan razvoj i napredak učenika, kao i njihovu socijalizaciju. Učenici imaju senzornu sobu, besplatne udžbenike i školski pribor, prevoz za učenika i pratioca, besplatnu užinu i zdrav kuvani obrok u produženom boravku, organizovane ekskurzije.

Img 4269 (2) Resize

Pročitajte još: