Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

„ŠABAČKA BRAZDA“: MIODRAGU JE METLIĆ DOM I DRUGI NE ŽELI

Mačva
1720029229656

Ana Acan

Dvadesetšestogodišnji Miodrag Stanimirović iz pocerskog sela Metlić ima želje kao i svaki drugi njegov vršnjak, da dobro zarađuje od svog posla, napreduje i zasnuje porodicu. Planovi da želje ispuni bez odlaska sa porodičnog poljoprivrednog gazdinstva izdvajaju ga od većine mladih koji napuštaju sela zbog nastavka školovanja i kasnije u većim gradovima ostaju da žive i rade.

1720029146866
Miodrag Stanimirović

Miodragu je poljoprivreda izbor, posao uz koji je odrastao, zavoleo ga i zbog kog je odlučio da završi srednju poljoprivrednu školu, smer prehrambeni tehničar. Međutim, treba istaći da mu i pored brojnih obaveza na gazdinstvu, ne predstavlja problem da svakodnevno putuje u Šabac, jer već izvesno vreme radi i u japanskoj kompaniji Jazaki.

1720029178081
Momir i Moidrag Stanimirović

Miodrag živi u zajednici sa ocem Momirom, majkom Dragicom i stricem. Ovo poljoprivredno gazdinstvo na 15 hektara zemljišta bavi se uzgajanjem kukuruza, pšenice, poseduje i plantažu jagode, dok je zastupljena u manjem obimu i šljiva. Trenutno imaju 12 krmača i deset bikova, a kao najprofitabilniji posao Stanimirovići izdvajaju uzgajanje jagode i tov bikova.

1720029146875

Otac Momir je 21 godinu radio u šumarstvu u nekadašnjem AIK-u, a kada je ostao bez posla kupio je mlečne krave i oprobao se u mlekarstvu. Međutim, ubrzo se preorjentisao na tov bikova, a trenutni broj grla žele da dodatno uvećaju, priča nam otac Momir.

1720029105191

– Proizvodnja jagode mi je nekako još uvek unosan posao, gde se brzo dođe do zarade. Istina je da nedostaje radne snage tokom berbe, ali naša plantaža jagoda nije mnogo velika, nas petoro članova domaćinstva gde ubrajam i brata i snahu, uspeva da odradi veći deo posla. Sada je sve lakše nego kada sam ja bio mlad. Nije bilo asfaltnog puta, autobusa, išlo se biciklom, peške, kako se ko snađe da bi otišao u šumu u Bukor, Grušić. Ako ideš svojim kolima, bilo je mnogo skupo, a želiš da zaradiš i uštediš kako bi nešto postigao u životu, objašnjava Momir.

1720029105228

Želja roditelja je da Miodrag što pre zasnuje porodicu, a sa tim se slaže i on i kako kaže, spreman je za ženidbu, samo da se pronađe i dama koja će prihvatiti da živi na selu.

-Miodrag ne mora da radi u Jazakiju, ima od čega da živi, ali mi smo ga savetovali da se zaposli tamo bar privremeno, iskreno da vam kažem da bi lakše upoznao neku devojku, jer ovde u selu nema mladih. Ja mislim da je iz našeg sela otišlo i do 30 odsto devojaka. Ovde više ne možeš naći ni radnika, kamoli suprugu. Savetujemo ga da se što pre oženi jer godine brzo prolaze, a sve što planira da radi na gazdinstvu može da se uradi i kasnije. Ovde u selu je mnogo starijih neženja, ne želimo da i on ostane bez svog bračnog druga i dece, iskreno priča otac Momir.

1720029178090

A, Miodrag potvrdno klima glavom. Želi i on što pre da se oženi. Mlad, vredan, odgovoran, voli svoje domaćinstvo i spreman je da u njega uloži kako bi ga dodatno razvio i modernizovao, a uz suprugu i decu, motiv će biti još jači.

-Od poljoprivrednih poslova najviše volim one koji se obavljaju uz pomoć mehanizacije. Volim kada sam u polju sa traktorom i zbog toga sam i želeo da obnovim dotrajalu mehanizaciju. Čuo sam za subvencije koje daje grad Šabac, javio se na konkurs i u naše domaćinstvo nedavno je stigao nov traktor marke Mahindra 6050. Nisam još uvek sa njim išao u polje, uskoro ću, čim ga malo razradim, priča zadovoljno Miodrag i dodaje da su pored pogodnosti ovog konkursa, do sada koristili i subvencije po hektaru, kao i podršku države za tov junadi.

1720029130138

1720029130109

Mnogo obaveza zahteva i celodnevno angažovanje, kod kuće i u kompaniji gde je zaposlen.

-Kad ne idem u Jazaki na posao, ustajem oko 07.00 sati, pomažem roditeljima u svim poslovima, od namirivanja stoke do radova u njivi, a onda se pripremam za odlazak u drugu smenu u fabriku. Ukoliko sam prva smena, čim se vratim s posla oko 15.00 časova, nastavljam sa radom na gazdinstvu sve do večernjih sati, tako da sam aktivan ceo dan. Teško je i naporno, ali to je moj izbor, volim svoje selo i nikada ne bih mogao da živim u gradu. Ja sam u Metliću rođen, ovde sam odrastao i nikada me nije privlačila gradska gužva i takav način života, kaže Miodrag.

Želja ovog mladog momka je da u bliskoj budućnosti proširi poljoprivrednu proizvodnju, posebno kada je reč o broju bikova, kao i da iskopa dubinski bunar koji bi značajno olakšao navodnjavanje useva. Za iskopavanje dubinskog bunara potrebna su velika sredstva i do 10 hiljada evra, zbog čega razmišlja da i za ovu investiciju konkuriše za subvencije.

1720029146842

Do nedavno Stanimirovići nisu imali asfaltni put pored svoje kuće, a kako ističu i kvalitet električne mreže nije bio zadovoljavajući. Uz pomoć grada Šapca ti problemi su rešeni i sada su uslovi života značajno poboljšani. Zato se nadaju da će i problemi sa vodom uskoro biti samo ružna prošlost, ali i da će ponovo dobiti prodavnicu mešovite robe kako bi se osnovnim životnim namirnicama snabdevali u svom selu, da ne putuju u Volujac, kako kažu, za litar soka, kafu i slično.

Znanje koje je stekao u školi, Miodrag sada primenjuje i na svom gazdinstvu, a posebno je važno reći da njegovi roditelji rado usvajaju moderan pristup poljoprivredi.

1720029105214

 

-Slušamo savete od sina i primenjujemo sve što nam kaže da treba promeniti i modernizovati. Nemamo taj problem i sami smo svesni da su neki načini proizvodnje zastareli i da u današnje vreme neće dati dobre rezultate. Samo agrotehničke mere i zaštitu kultura ako uzmemo za primer, to više ne može ni da se poredi sa vremenom kada smo mi bili mladi poljoprivrednici, kaže otac Momir.

Digitalizacija koja je sprovedena i u poljoprivredi za starije poljoprivrednike predstavljala je problem i mnogi su sa više ili manje truda uspeli da je savladaju, a Momir i Dragica su korišćenje E-Agrara prepustili sinu, koji samo pozitivno ocenjuje funkcionisanje ove aplikacije.

-Eagrar je odlična stvar, ne moram svaki put da idem u Šabac da bih podneo različite zahteve, sada to uradim za par minuta od svoje kuće. Konkursi, isplate, sve je znatno brže i lakše, naglašava Miodrag.

I pored brojnih obaveza, Miodrag kaže da uspeva da odvoji vreme i za druženje sa prijateljima i to je uglavnom vikendom.

-Ovde u selu nemam mnogo društva jer moja generacija uglavnom odlazi iz Metlića, a pošto ovde nemamo mesto za izlazak, uglavnom provod nalazimo u ugostiteljskim objektima u Šapcu. Prijatelji koji su odlučili da napuste selo kažu da bi mi bilo lakše da i ja to uradim, ali ja ne mislim tako, iskren je Miodrag.

1720029130074

Na kraju ove priče možemo reći da Stanimirovići imaju sina za ženidbu, ali i dva polovna traktora za prodaju, pa ukoliko ima zainteresovanih sa dobrim ponudama, mogu lako da ih pronađu u srcu Pocerine – selu Metliću, sa osmehom su Stanimirovići poručili našoj ekipi na rastanku.

Izvor/Foto: Šabac 24/7

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Projekat „Šabačka brazda“ sufinansira Grad Šabac.

 

 

 

Pročitajte još: