Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SPC: DANAS SU ČASNE VERIGE SVETOG APOSTOLA PETRA

Srbija
Cs

Ana Acan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Časne verige, dan kada je kralj Irod okovao Svetog apostola Petra.

Odmah posle smrti Isusa Hrista i vaznesenja počinje proganjanje hrišćana koje je trajalo više od tri stotine godina. Carev namesnik Irod, upravnik Galileje, pogubio je Jakova, Jovanovog brata i na podsticanje Jevreja, zapovedio da uhvate Petra i bace ga u tamnicu. Petar je u tamnici spavao okovan između dva vojnika i noć pred izvođenje na sud, zasvetle se cela tamnica i anđeo kucnu Petru po rebrima, probudi ga pa mu reče: „Ustani, obuj se i opaši se, pa hajde sa mnom“. Petar je ustao, a okovi su mu spali s nogu. Vojnici su spavali kao mrtvi, pa anđeo provede Petra pored straže, a kad su došli do gvozdene gradske kapije, ona se sama otvori i tako se Petar oslobodio zatvora i verovatne smrti.

Po narodnom verovanju od Verižnica („Časnih veriga“) nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagrejava zemlju. U mnogim mestima, Verige se smatraju za veliki praznik. Kosovsko stanovništvo praznuje Verižnjake zbog kuge, u nekim selima zbog stoke, a stočari ih praznuju zbog stoke. Ko nosi odelo koje je šiveno na Časne Verige, veruje se da će poginuti od groma.

Verige Svetog Petra se čuvaju u bazilici Svetog Petra u lancima u San Pietro in Vincoli, u Rimu. Ljubomir Nenadović je u knjizi Pisma iz Italije opisao događaj kada je katolički sveštenik pred Njegoša, u Rimu, izneo verige Svetog Petra i očekivao da ih Njegoš poljubi. Ovaj je to odbio uz konstataciju da Crnogorci ne ljube lance.

 

wikipedia.org

Pročitajte još: