Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SPC SE OGLASILA NAKON TRAGEDIJE U BANJSKOJ: Cilj je da Srpska crkva sa svojim narodom nestane sa KiM

Srbija
Manastir Banjska

Damira Ramadani

Srpska pravoslavna crkva izrazila je danas saučešće srodnicima nastradalih Srba i Albanaca u sukobu na severu Kosova i Metohije navodeći da će se moliti za njihovu utehu i istakla da se uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive.

– Mnogi iz Prištine, iz sveta, ali što je daleko tragičnije i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa KiM – navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC.

Podsetili su na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na KiM, a više od svega na to da je SPC sa sveštenstvom, monaštvom  i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima i uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi.

– Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima. Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i  Albanaca na KiM. Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim  susedima – navodi se u saopštenju.

Dodali su da je SPC, naročito velikim silama, mnogo puta ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. Podsetili su da je u tom cilju izvršeno bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu, te da su poslednjih meseci hapšeni su ljudi bez ikakvih dokaza ili na osnovu  fabrikovanih dokaza i da je otimana  zemlja u posedu Srba.

– Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe. Braći i sestrama na KiM upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu – naveli su iz SPC.

Istakli su da su za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i dodali da podržavaju i podstiču nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji žive na tom prostoru.

Pročitajte još: