Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SPC: VERNICI DANAS SLAVE SVETA TRI JERARHA

Srbija
177383972465c9c6e327b6d973164762 W640

Ana Acan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave veliki praznik u slavu tri velika sveca – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Na ikoni se sva tri svetitelja predstavljaju u grupi, sva tri u arhijerejskim odeždama.

Sveta tri jerarha slave se kod Srba kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve kao svoju slavu. U vreme kada se hrišćanstvo oslobađalo od mnogoboštva i tražilo hrabre i odlučne branioce pravoslavlja, pojavila su se tri učena i znamenita čoveka: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti. Svojim delom i rečju, ova trojica, koji su bili savremenici, ostali su istrajni pobornici za čistoću Hristove nauke, ne zazirući ni od samih careva.

Tri jerarha su među Srbima smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti. Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u frule. Ovo verovanje preneseno na moderno vreme promenilo se u tom smislu da se iz domova na ovaj dan obavezno mora čuti muzika.

Ovaj praznik je crveno slovo u kalendaru, te ne valja raditi teže fizičke poslove, zabranjeno je pranje veša, a u mnogim krajevima izbegavaju se svi veći kućni poslovi koji imaju veze sa vodom.

Pročitajte još: