Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SRBI OPET IDU U VOJNIKE Vraća se obavezni vojni rok

Srbija
Screenshot 1

Jelena Đondović

Generalštab Vojske Srbije predložio je juče predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, cilj inicijative je podizanje odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije kroz podmlađivanje i unapređivanje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

Predlog Generalštaba Vojske Srbije, kao najvišeg stručnog i štabnog organa za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu, dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova s kojima se suočava  Srbija kao vojno neutralna zemlja. Ti izazovi su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje.

Ministar odbrane Miloš Vučević najavljujući ovu inicijativu rekao je da se ona pokreće na osnovu procene bezbednosti u državi.

– Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok – objasnio je Vučević.

 

 

Pročitajte još: