Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SRBIJA I UAE: POTPISAN MEMORANDUM О RAZUMEVANJU U OBLASTI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Srbija
Img 228789

Ana Acan

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Dubaiju potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Memorandum su potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i direktor Instituta za istraživanje i razvoj veštačke inteligencije Srbije Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE Fajsal Al Banai.

Img 228795

Brnabić, koja u Dubaiju učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla je u izjavi novinarima, da potpisani memorandum znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u razvoju i primeni veštačke inteligencije, ocenivši da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti. Ona je objasnila da su UAE razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, koje on onda obrađuje i daje odgovore na različita pitanja.

Premijerka je rekla da je to praktično model kao američki GPT, a da je Srbija potpisala ovaj dokument kako bi naučni instituti, startapovi i drugi mogu da koriste taj model. Na osnovu ovog nama će biti lakše da razvijamo naše jezičke modele, navela  je predsednica Vlade, ukazavši na značaj koji te tehnologije u okviru veštačke inteligencije imaju za naše kompanije i upravu.

Img 228798

Brnabić je poručila da je važno da naša zemlja prati sve trendove i da uspostavlja partnerstva sa UAE, dodavši da je Srbija jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije.

Pročitajte još: