Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SVE SPREMNO ZA ZAVRŠNI ISPIT I UPIS BUDUĆIH SREDNJOŠKOLACA

Srbija
Img 240166

Ana Acan

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović poručila je svršenim osnovcima da u srednjim školama u našoj zemlji ima dovoljno mesta za sve i da ne treba da brinu za upis. Na konferenciji za novinare, povodom predstojećeg završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja i upisa učenika u srednje škole, istakla je da su za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika. Ona je podsetila na to da završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se utvrđuje obrazovanje odraslih osoba.

Završni ispit realizovaće se 17, 18. i 19. juna, dok odrasli ovaj ispit polažu 17. juna. Učenici će rešavati zadatke iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, matematika i iz izbornog predmeta biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, istakla je Đukić Dejanović. Ministarka je objasnila da testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i na portalu „Moja srednja školaˮ biće objavljeni u petak 21. juna.

Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor, koji je, kako je rekla, moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem, a konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 24. juna. Prema njenim rečima, važno je da đaci završni ispit rade bez treme, da pažljivo rešavaju zadatke i da veruju u sebe i samim tim uspeh neće izostati.

Popunjavanje liste opredeljenja je 25. i 26. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po srednjim školama i obrazovnim profilima je 1. jula, objasnila je Đukić Dejanović.

Pročitajte još: