Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SVE VIŠE PLAĆAMO PUTEM MOBILNOG: Računari polako idu u istoriju

Privreda
Telefon

Damira Ramadani

U trećem tromesečju nastavljen je trend rasta upotrebe najsavremenijih oblika plaćanja, što pokazuje i podatak da je na kraju trećeg tromesečja ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva imalo 3,99 miliona korisnika, što je za 7,92 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva imalo je 3,86 miliona korisnika, odnosno za 16,04 odsto više nego u istom tromesečju 2022. godine.

Osim broja korisnika, porastao je i ukupan broj transakcija koje putem digitalnog bankarstva obavljaju građani i privreda.

U odnosu na treće tromesečje prethodne godine, prometi obavljenih transakcija putem elektronskog i mobilnog bankarstva kreću se u suprotnim smerovima, pa je broj plaćanja elektronskim bankarstvom smanjen za 8,84 odsto, dok je broj plaćanja korišćenjem mobilnog bankarstva porastao za 27,28 odsto.

To, navode iz NBS, govori o tome da se mobilni telefon sve češće upotrebljava kao sredstvo za iniciranje plaćanja kao zamena za računar.

Pročitajte još: