Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE – U SRBIJI FORMIRANO 111 SPECIJALIZOVANIH JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE

Srbija
Svetski Dan Civilne ZaŠtite

Ana Acan

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite, da je Sektor za vanredne situacije do sada formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje.

Svetski Dan Civilne ZaŠtite

Osnovnu obuku prošlo je 2.857 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i za zbrinjavanje ugroženih.

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Svetski Dan Civilne ZaŠtite

Svetski dan civilne zaštite ima za cilj ukazivanje na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća, katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, ustanovila je na Generalnoj skupštini 1990. godine 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

Svetski Dan Civilne ZaŠtite
Tanjug

Pročitajte još: