Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

U JEDINICIMA VOJSKE SRBIJE: Obuka rezervnog sastava

Srbija
Obuka rezervnog sastava

Damira Ramadani

Na osnovu godišnjeg plana pozivanja i obuke rezervnog sastava, u jedinicama Vojske Srbije je u toku višednevno osposobljavanje pripadnika rezervnog sastava starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok sa oružjem.

U jedinicama se trenutno nalazi nešto manje od 500 rezervista iz ove kategorije i oni prolaze praktičnu obuku za upotrebu novog i savremenog ličnog naoružanja, uz realizaciju gađanja, i uvežbavaju taktičke radnje i postupke vojnika u borbi, od orijentacije, osmatranja, maskiranja i kretanja na bojištu do izbora i izrade zaklona za dejstvo i zaštitu.

Obuka rezervnog sastava
Sajt Vojske Srbije

Reč je o individualnoj osnovnoj obuci, tokom koje se stiču neophodna znanja i veštine za izvršavanje osnovnih borbenih zadataka u odbrani i napadu, i adaptiraju se na život i rad u vojnom kolektivu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ovih dana je težište na realizaciji svih programom predviđenih gađanja, a intenzivno se uvežbavaju i strojeve radnje kako bi rezervisti spremno dočekali polaganje vojničke zakletve, kojom se završava ovaj ciklus njihove obuke.

Pročitajte još: