Pratite nas na FejsbukuPratite nas na InstagramuPratite nas na YouTube

Dobrodošli na portal Šabac 24/7 - Vaša najbrža veza sa vestima iz samog grada, Mačve i cele Srbije!

U MAČVI IZRONIO ČAMAC IZ 18. VEKA: “Eksponat koji svedoči o njenoj bogatoj prošlosti”

Razonoda
Img 20231123 092523 Copy 800x590

Vesna Papović

Foto/Screenshot/Privatna arhiva

Kod Badovinaca je izvađen izuzetno vredan primerak čamca koji je u upotrebi bio pre tri veka.

Meštanin ovog sela uočio je pre desetak dana u reci dugačko udubljeno drvo, izvukao ga na obalu i preneo kući. Stručnjaci koji su ga pregledali, Gordana Karović iz Muzeja nauke i tehnike, Zoran Tošić iz Muzeja Jadra u Loznici i Branislav Stanković iz Narodnog muzeja u Šapcu tvrde da zbog velike istorijske vrednost treba da se sačuva.

Ovaj monoksil je iz polovine 18. veka i ukoliko bude bilo podrške i razumevanja Mačva će biti bogatija za jedan vredan eksponat koji svedoči o njenoj bogatoj prošlosti – kaže istoričar Branislav Stanković iz šabačkog Narodnog muzeja.

Monoksili su čamci koji su pravljeni udubljivanjem ogromnog hrastovog stabla. Primerak koji je pronađen je dugačak više od 11 metara i prema uočenim detaljima je procenjeno da je stablo hrasta od kojeg je napravljen raslo u šumi još sredinom 15. veka.

Po obliku, spojevima i detaljima koji potvrđuju da je bio vezivan, kao što su u prošlosti tumbasi čeličnim konopcem vezani za obalu i podupirani gredama, zaključuje se da je ovo otkriće upravo monoksil koji je nekada imala svaka vodenica na Drini.

– Ovo je tek drugi monoksil koji je izvađen iz Drine. Prvi je pronađen pre 12 godina, konzerviran je i nalazi se u Muzeju Jadra u Loznici – dodao je Stanković za medije.

Stručnjaci su rešeni da spasu čamac kojem je, kao retkom biseru istorije ovog kraja mesto u muzeju, a mogao bi da bude i turistička atrakcija Mačve. Slažu se da ne bi trebalo dopustiti da posluži za potpalu u predstojećim zimskim danima.

Takvu sudbinu je, naime, doživeo primerak koji je izronio pre četiri godine na Drini u Crnoj Bari i preko noći, isečen testerom.

Pročitajte još: